Politiek

Hoogeveen wil weer financieel gezonde gemeente worden

Hoogeveen – De spaarpot van de gemeente Hoogeveen is leeg. Om in de toekomst de ambities uit het collegeprogramma te kunnen realiseren is het belangrijk de financiën weer op orde te krijgen.

Het college van Hoogeveen heeft daarom twee besluiten genomen om weer een financieel gezonde gemeente te worden.
De besluiten zijn:
– In 2020 worden alleen nog maar
uitgaven gedaan die wettelijk of
contractueel verplicht zijn. Er is dus
een uitgavenstop ingesteld. Het doel
hiervan is om in 2020 acht miljoen
minder uit te geven.
– Voor de jaren daarna voert de gemeente Hoogeveen een sober en
spaarzaam financieel beleid. Doel is
om uiterlijk in 2024 minimaal 13 miljoen reserves opgebouwd te hebben.

‘Het lijkt erop dat we over 2019 een tekort van vijf miljoen hebben’, zegt wethouder Jacob van der Heide. Ook voor dit jaar verwacht de gemeente opnieuw een miljoenentekort. ‘Daarom moeten we ingrijpen op de lopende zaken om niet alleen aan het einde van 2020,
maar ook in de jaren erna, weer een gezonde gemeente te worden’, zegt Van der Heide. De komende weken wordt een inventarisatie gemaakt van de mogelijke besparingen door de uitgavenstop in 2020. Daarna horen de raad, inwoners, ondernemers en organisaties wat de gevolgen zullen zijn. Er komt dan meer duidelijkheid over welke projecten er uitgesteld worden, welke niet doorgaan en wat er wel moet blijven doorgaan. Daarna wordt er gekeken naar hoe de komende jaren een sober en spaarzaam financieel beleid eruit gaat zien. Het college gaat dit samen met de gemeenteraad bespreken. Doel is om zo snel mogelijk weer genoeg reserve “spaargeld” te hebben om in de toekomst verder te kunnen investeren.

Een gedachte over “Hoogeveen wil weer financieel gezonde gemeente worden

  • Leuk bedacht.
    We sparen de inwoners de komende jaren 13 miljoen uit de mond om daarna het project Cultuurhuis weer te kunnen oppakken.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: