Gezondheid

WZA plaatst noodunits om toestroom op te vangen door sluiting SEH Hoogeveen

Assen: Het ziekenhuis WZA in Assen is druk met een uitbreiding van het ziekenhuis met units. In januari zijn de voorbereidingen begonnen voor de plaatsing van een tijdelijke unit aan de achterzijde van het ziekenhuis.

WZA en Rabobank investeren in toekomst ziekenhuis

In de unit komen 20 tot 24 bedden voor dagbehandeling. De plaatsing van de unit heeft alles te maken met de ontwikkelingen in de regio: de sluiting door TREANT van de SEH’s van Stadskanaal (6 januari) en Hoogeveen (6 april). Het WZA verwacht daardoor meer spoedpatiënten Daarom komen in de unit 20 tot 24 extra bedden voor dagbehandeling. De vrijgekomen ruimte wordt klaargemaakt voor spoedpatiënten. Deze maand zijn voorbereidingen begonnen. Onder meer het grasveld grenzend aan de polikliniek Gynaecologie moet worden geëgaliseerd. In februari worden de units op hun plek gezet. Daarna kost het nog enkele weken om de units helemaal af te bouwen en in te richten. Als alles volgens plan verloopt, kan begin maart zorg geleverd worden in de nieuwe unit.

Beeld: Meternieuws

WZA en Rabobank investeren in toekomst ziekenhuis

Het WZA en de Rabobank hebben overeenstemming bereikt over de financiering van verbouwingen en investeringsprogramma’s voor de komende jaren. Op 24 februari hebben zij dit bekrachtigd in het WZA door het zetten van een handtekening.

De ondertekening is een heuglijk moment. “Het WZA is al enige tijd bezig om de bouwplannen uit te werken”, zegt Paul van der Wijk, voorzitter van de raad van bestuur van het WZA. “We kunnen nu écht door met de plannen.” In totaal heeft het WZA plannen voor een totaalbedrag van 95 miljoen. Hiervan wordt bijna de helft zelf gefinancierd en  55 miljoen door de Rabobank.” Op dit moment wordt er al volop gebouwd in en om het WZA. Zo krijgt het ziekenhuis een Ouder en Kind-centrum, waar de poli Verloskunde en de kinderafdeling samengebracht worden, komt er een nieuw Spoedplein voor de SEH en Huisartsenpost en worden de operatiekamers verbouwd. Ook wordt er geïnvesteerd in informatietechnologie en e-health wat bijdraagt aan de ontwikkeling van ziekenhuis naar een gezondheidsorganisatie.

Toekomst
Die verbouwingen zijn niet alleen nodig om te voldoen aan de richtlijnen, maar ook klaar te zijn voor de toekomst. Dat past bij de visie van het WZA, zegt Van der Wijk. “Onze ambitie is dat de inwoners van Drenthe en Zuid-Oost Groningen de meest gezonde en vitale inwoners van Nederland worden. Dat betekent dat we een bijdrage leveren aan de juiste zorg op de juiste plek. Die verantwoordelijkheid gaan we samen met huisartsen en ketenpartners vormgeven.”

Regio
Om de zorg voor de regio Drenthe en Zuid-Oost Groningen beschikbaar te houden, heeft een kernteam van ziekenhuizen, huisartsen en zorgverzekeraars een regiovisie ontwikkeld. Het WZA is één van de twee Drentse ziekenhuislocaties waar 24/7 zorg wordt geconcentreerd voor patiënten met ingewikkelde zorgvragen, zoals spoedopnames, verloskunde, acute operaties en diagnoses met een hoge waarschijnlijkheid van opname.

Huisbankier
Ludo Mennes, directievoorzitter Rabobank Assen en Noord-Drenthe: “De Rabobank is de ‘huisbankier’ van het WZA. Het WZA maakt heldere strategische keuzes voor de toekomst en continuïteit en is financieel solide. Dit geeft ons als bank vertrouwen. Met deze financiering dragen we bij aan de toegankelijkheid van goede zorg in Drenthe. Als coöperatieve bank ondersteunen wij daarom graag in de ambities van het WZA.”

V.l.n.r. Albertine van der Pal, senior relatiemanager publieke sector Rabobank; Rinze Visser, senior adviseur bedrijfsvoering WZA; Paul van der Wijk, voorzitter raad van bestuur WZA; René Willemse, senior financieringsspecialist Rabobank; Ludo Mennes, directievoorzitter Rabobank Assen en Noord-Drenthe.

2 gedachten over “WZA plaatst noodunits om toestroom op te vangen door sluiting SEH Hoogeveen

Geef een reactie