Echtpaar Stuifzand-Zuidema 60 jaar getrouwd

Hoogeveen – Hilbert Stuifzand en Hennie Stuifzand-Zuidema waren op 03 februari 60 jaar getrouwd. Namens de gemeente Hoogeveen bracht burgermeester Karel Loohuis hen de gelukswensen.

Hilbert is geboren op 15 januari 1939 in Stuifzand. Toen hij 14 of 15 jaar was, kwam hij Hennie Zuidema tegen (geboren op 19 juli 1940). Hennie ging vaak naar “de Leemdieke”, waar haar tante Tiny en oom Hendrik woonden. Tante Tiny is op jonge leeftijd overleden en Hennie ging toen vaak naar oom Hendrik om in de huishouding mee te helpen.

Op een dag toen Hennie daar was, kwam ze Hilbert tegen. Hilbert weet nog steeds hoe ze er de eerste keer uitzag. Ze had een prachtig rood rokje aan en dat stond haar prachtig. Wat Hilbert ook nog altijd bijstaat is, dat toen Hennie op vakantie (ze was toen 17-18 jaar) was naar Zandvoort en hij haar toen weer terugzag, ze er zo prachtig uitzag. “Ze was zo bruin geworden, schitterend”.

Ze hebben alle twee veel werk verricht. Hilbert heeft in de jaren 54, 55, 56 gewerkt bij boer Albert Vos. Dat was hard werken. Op 12 maart 1957 is Hilbert gaan werken bij Philips in Hoogeveen. Daar moest hij in februari 1957 mee stoppen, want hij had dienstplicht. Dit heeft hij gedaan tot augustus 1960.

Hennie zat ondertussen ook niet stil. Ze heeft gewerkt bij Corry de Boer in de huishouding, maar daarvoor heeft ze ook nog in een winkel gewerkt.  Ze heeft ook nog bij fotograaf Manro gewerkt. En ook bij Oosterhuis, waar Hilbert vaak langs reed om de kijken of Hennie ook werkte. Ze kregen dus al op jonge leeftijd verkering.

Hilbert kreeg in 1960 toestemming om naar Suriname te gaan, als beroepsmilitair. Toen hij de brief liet zien aan zijn vader, nam zijn vader korte metten. Hij pakte het papier en gooide het in de kachel. “Dit gaat niet door” , aldus opa Stuifzand. En dat ging dus ook niet door. Toen was er geen reden meer om niet te gaan trouwen. Hilbert is naar het gemeentehuis gegaan om het huwelijk aan te vragen met Hennie en binnen een week zijn ze toen getrouwd. Dat was dus op 3 februari 1960.

Hennie had ondertussen een woning gevonden aan de Zuiderweg, een ruimte bij mevrouw Wijers. Na een tijdje zijn ze verhuisd naar de Asterstraat. De verhuizing ging met de “platte” wagen. De hele inboedel ging toen via de platte wagen mee. Ze kregen twee kinderen. Marijke is in 1963 geboren en Herald in 1968. Ze zijn toen verhuisd van de Asterstraat naar de Bremstraat 3 en na een paar jaar, toen Bremstraat 1 gekocht kon worden, hebben ze dit gedaan. Later zijn ze verhuisd naar het nieuwbouwproject De Zende. Hier wonen ze nog steeds naar volle tevredenheid.

Het huwelijk is altijd sterk geweest en dat is het nog. In voor en tegenspoed hebben ze elkaar de belofte gedaan om voor elkaar te zorgen. En dit doen ze nog steeds en hoe !!! Een paar jaar geleden is Hilbert ziek geworden en kan daardoor lang niet alles meer doen wat hij altijd zo graag deed. Dit is een bittere pil. Maar samen slaan ze zich er geweldig door heen. Ze vullen elkaar aan en geven elkaar kracht in deze soms moeilijke tijd. Hilbert en Hennie hebben een huwelijk om een voorbeeld aan te nemen. Ze stonden altijd klaar voor een ander en nu de rollen omgedraaid zijn zien ze hoe de ander nu klaar staat voor hen. Dit doet hen heel erg goed.

We hopen dat ze nog een lange tijd samen mogen zijn en van de tijd samen mogen blijven genieten.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord