Dementie op jonge leeftijd, gemiddeld duurt het stellen van de juiste diagnose maar liefst 4 jaar

Hoogeveen – Vrijwilligerscollege Hoogeveen organiseert een informatieve bijeenkomst over dementie op jonge leeftijd op woensdag 12 februari van 19.30 – 21.00uur, locatie NNCZ Wolfsbos, Valkenlaan 5 te Hoogeveen. Deze bijeenkomst wordt speciaal georganiseerd voor vrijwilligers en mantelzorgers.

 

In Nederland hebben ongeveer 12.000 mensen die jonger zijn dan 65 jaar dementie. Dementie op jonge leeftijd begint meestal tussen 40 en 65 jaar. De problemen worden op deze jonge leeftijd vaak niet herkend. Dat leidt tot veel onzekerheid en onbegrip. Gemiddeld duurt het ruim vier jaar voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Je kunt dementie op jonge leeftijd aan een aantal signalen herkennen. Hoe eerder er helderheid ontstaat over de oorzaak van de problemen, hoe sneller er passende hulp gezocht kan worden.

Dementie op jonge leeftijd is lastig vast te stellen. Vaak vallen veranderingen in het gedrag meer op dan problemen met het geheugen. Er ontstaan sociale problemen op het werk, of er ontstaat moeite om het werk af te maken. Thuis merken gezinsleden dat persoon zich anders gedraagt dan anders: afwezig is of juist heel snel geëmotioneerd. Ook het huishouden kan een probleem worden. Dingen die vroeger met gemak verricht werden, lukken nu ineens niet meer.

Dit Vrijwilligerscollege komt tot stand met medewerking van Annewijke van Keulen en Nanja van den Berg. Annewijke is projectleider van het Unicity project en kan als geen ander vertellen over dementie op jonge leeftijd en over hoe we hiermee in Drenthe aan de slag zijn! Nanja is casemanager dementie en begeleidt een aantal jonge mensen met dementie. Vanuit deze ervaring kan zij adviezen voor in de dagelijkse praktijk meegeven. Beide dames zijn werkzaam bij Zorggroep Noorderboog in Meppel.

Informatie en praktische handvatten

Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos, uw aanmelding vooraf is wel noodzakelijk. Dit kan via de website www.vrijwilligersHoogeveen.nl/colleges, telefonisch via 0528-278855 (receptie SWW) of via vc@vrijwilligershoogeveen.nl.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord