HZVV kan ACV niet verrassen in Drentse derby

Assen – HZVV is er niet in geslaagd tegen ACV voor een verrassing te zorgen. De gehavende ploeg van trainer Gert van Duinen verloor met 2-0. Vlak voor rust was het cruciale moment van de wedstrijd. HZVV miste bij 1-0 de kans op 1-1, waarna ACV in de tegenaanval door een fout van de HZVV-defensie op 2-0 kwam. Na rust viel HZVV wel aan, maar kreeg nauwelijks kansen. ACV werd alleen in de absolute slotfase nog even dreigend, maar hield de voorsprong vrij eenvoudig vast.

HZVV miste Yannick Manusiwa wegens een blinde darmontsteking en Yoran Popovic vanwege een liesblessure. In de eerste helft liet HZVV het initiatief aan ACV, dat in het eerste kwartier al op 3-0 had kunnen staan. De thuisclub sneed opmerkelijk eenvoudig door de HZVV-defensie. De drie opgelegde kansen waren echter niet besteed aan Marco van der Heide en Justin Mulder. Aan de andere kant verstuurde Lorenzo Valente een fraaie steekpass naar Kelly Joao, die in duel met doelman Morten Otto neerging. Heel HZVV wilde een strafschop, maar arbiter Turk wilde van niets weten. De wedstrijd zat vol irritaties tussen de spelers, maar ook scheidsrechter Turk werkte daar aan mee met warrige beslissingen. Jim de Leeuw kwam met een gele kaart na een zware overtreding op Sander Dzemidzic goed weg. In een fase dat HZVV beter in de wedstrijd kwam, viel de 1-0 voor de thuisclub. Geen uitgespeelde aanval, maar een zondagsschot van een meter of twintig in de uiterste hoek van Marco van der Heide. Even was HZVV aangeslagen en was Daniël Schans dichtbij de 2-0, maar hij kopte naast. Het cruciale moment van de wedstrijd ontstond vlak voor rust. Kelly Joao brak over rechts goed door, zette voor, waarna Luke Millar vrij voor doelman Otto kon uithalen, maar zijn schot werd geblokt door Daniël Schans. In de tegenaanval leverde Tim Riksman zo maar in bij Matthijs Hardijk, die vervolgens HZVV-doelman Hidde Streutker passeerde en de bal in het lege doel kon schuiven. Zo kreeg Hardijk de treffer in de schoot geworpen door HZVV, waardoor de rust inging met een 2-0 voorsprong voor ACV. Na rust schroefde HZVV het tempo op. ACV liet HZVV het spel maken en gokte op de counter, maar die kwam er nauwelijks. HZVV was meer in balbezit, maar werd nauwelijks gevaarlijk. Aan de andere kant verijdelde Streutker een kans voor Marco van der Heide. Halverwege de tweede helft kreeg HZVV de kans terug in de wedstrijd te komen. Door een fout in de ACV-defensie kon Kelly Joao de bal in het lege doel schieten, maar zijn schot werd net op tijd geblokt door Nande Wielink. Daarna ontstond even een goede fase van ACV met enkele kleine kansjes, maar de thuisclub drong niet echt aan. Vlak voor tijd was Fabian Stevens dichtbij een treffer, maar zijn inzet werd geblokt. In de slotfase kreeg Tim Riksman zijn tweede gele kaart, waardoor hij kon vertrekken. In blessuretijd had Matthijs Hardijk de 3-0 op zijn schoen, maar oog in oog met Streutker bracht de HZVV-goalie redding. Op zich was de zege voor het iets betere ACV wel terecht, maar HZVV zal nog wel eens terugdenken aan het cruciale moment van het duel vlak voor rust. HZVV-trainer Gert van Duinen vond de nederlaag terecht. ,,In de eerste acht minuten hadden we het moeilijk en hadden we achter kunnen komen. Daarna verliep de eerste helft eigenlijk wel volgens plan. We hebben eigenlijk niks weggegeven, alleen konden we in de omschakeling niet goed genoeg doorvoetballen. Een wereldgoal brengt hen op 1-0. Ik tel die niet als een kans, maar ik heb er wel even voor geklapt. Vlak voor rust krijgen we de kans op 1-1 en die moet zitten. In de tegenstoot wordt het door een fout van Tim Riksman 2-0. Dat was wel een beetje de nekslag. In de tweede helft had ACV niet de power om de wedstrijd in het slot te gooien en wij niet om de 2-1 te maken. De fout van de keeper moeten we afstraffen. ACV speelt het goed en volwassen uit. Uiteindelijk hebben we terecht verloren. We hadden te weinig stootkracht om het ze echt moeilijk te maken.”

ACV-HZVV 2-0 (2-0)

1. Marco van der Heide 1-0, 42. Matthijs Hardijk 2-0. Scheidsrechter: Turk. Geel: Riksman, Valente, Wijma (HZVV), vd Heide, de Leeuw, Wielink (ACV). Rood (90): Riksman (HZVV). Toeschouwers: 750.

HZVV: Streutker; Wijma, Zomer, Hosseini, Riksman; Semudenge (70. Ten Brinke), Valente, Stevens, Millar (64. Djababoe); Dzemidzic (81. Mulder), Joao.

Man van de wedstrijd: Reza Hosseini