Noordscheschut fier aan kop na zege in extremis tegen Balk

Afgelopen zaterdag heeft Noordscheschut brutaal de koppositie overgenomen in de 1e Klasse E, na een zwaar bevochten overwinning tegen Balk. De overige uitslagen waren dermate gunstig dat de equipe van oefenmeester Marc van Meel minimaal één week kan en mag genieten van deze uitzonderlijke positie op de ranglijst. De moeilijke weersomstandigheden, met name de snijdende wind, maakten goed voetbal onmogelijk. Ondanks dat de Schutters aan het eind van de eerste helft op achterstand kwamen, rechtte men diep in de tweede helft de rug. Zoals zo vaak bleek Nick Koster het goudhaantje, hij nam beide treffers voor zijn rekening.

Noordscheschut trad vandaag aan zonder de geblesseerde aanvoerder Dennis Hooijer. Zijn plaats op het middenveld werd ingenomen door Aron Boer. Nick Koster was hersteld van een blessure en begon weer in de basis. Dit ging ten koste van Rijnald Vos, die genoegen moest nemen met een plaats op de reservebank. Op een moeilijk bespeelbaar veld, zou de wind de gehele middag een belemmerende factor blijken. Het eerste wapenfeit was voor Noordscheschut. Een vrije bal van Melvin Mol werd gedragen door de wind, maar Kevin van Dalen kwam een teenlengte tekort om doeltreffend af te ronden. Na een kwartier spelen was er een vlotte combinatie tussen Danny Kiekebelt en Jos Kroezen. Laatstgenoemde drukte af, maar diens inzet scheerde rakelings langs de paal, in het zijnet. In de 23e minuut was daar het eerste wapenfeit van Balk. Een inworp werd tot tweemaal toe verlengd en belandde voor de voeten van een aanvaller van Balk. Deze stond plots oog in oog met doelman Wiebe Zinger, de betrouwbare sluitpost redde bekwaam. Na een half uur spelen was er opnieuw een mogelijkheid voor bezoekers. Er ontstond een scrimmage voor het doel van Zinger, die op een inzet van dichtbij katachtig redding wist te brengen. In de 37e minuut werden de Schutters weer gevaarlijk. Een pass van Mol bereikte Kiekebelt, die op zijn beurt een één-twee-combinatie op zocht met Koster. Kiekebelt dook ineens kansrijk op voor het vijandige doel. Maar in plaats van voor eigen succes te gaan, speelde hij het speeltuig opzij, zodat deze goed opgezette doelpoging stierf in schoonheid. In de 42e minuut was het aan de andere zijde wel raak. Een ongelukkige actie in de verdediging lanceerde de spits van Balk richting het doel van Zinger. In eerste instantie kon Zinger nog redding brengen, maar in de rebound werd een meegekomen speler van Balk alsnog in stelling gebracht, en kon zodoende eenvoudig de 0 – 1 aantekenen in een leeg doel.

Na een aftastend begin van de tweede helft, begon de thuisploeg na een uur spelen toch wat meer in zijn spel te komen. Een schot en een kopbal van Koster konden worden gepareerd door de keeper. En ook een inzet van Kiekebelt vond niet het gewenste resultaat. Na deze kansen werd het spel slordiger. Er werd niet of nauwelijks iets gecreëerd, men speelde slordig, tot goed voetbal kwam men niet. Noordscheschut was wel de bovenliggende partij, maar kon vooralsnog niets forceren. In de 81e minuut nam invaller Vos het doel onder vuur. Zijn inzet werd vakkundig gekeerd door de ervaren doelman van Balk. In de 85e minuut stuurde Mol Koster de diepte in. Koster won het duel met zijn directe tegenstander en schoot vanaf twintig meter het leer weergaloos in de winkelhaak, 1 – 1! Na deze gelijkmaker ging Noordscheschut naarstig op jacht naar meer. Een verre inworp van Mol bereikte Kiekebelt. Kiekebelt draaide zichzelf op karakteristieke wijze vrij en zette Koster vrij voor het nagenoeg lege doel. Voor Koster een koud kunstje om de 2 – 1 tegen het net aan te kegelen. Na deze treffer deed Noordscheschut de deur op slot. Met Roy Hooijer voor Kiekebelt kwam men niet meer in gevaar en trok de overwinning over de streep.

Na het laatste fluitsignaal volgde de ontlading, na de zwaarbevochten overwinning. Toen ook de resultaten op de andere velden bekend waren, was het feest helemaal compleet. Noordscheschut mag zich een week lang koploper noemen van de 1e Klasse E. Een wereldprestatie gezien het feit dat men als één van de weinige teams binnen deze competitie werkt met louter eigen jongens, zonder deze een financiële vergoeding voor te schotelen. Volgende week wacht Noordscheschut de uitwedstrijd tegen v.v. Groningen, aanvang 14.30 uur.

Man van de wedstrijd: Nick Koster. Foto : © Schonewillefotografie