Column

Opinie: Parkeerellende Hoogeveen

Volgens een enquête van de gemeente Hoogeveen wil de burger gratis parkeren. De gemeente Hoogeveen wil echter betaald parkeren behouden en de tarieven verhogen, mede om de begroting te dichten, hierbij schuilend achter Parkeergoeroe Rob Jonkers. Waarom een enquête houden als de gemeente Hoogeven toch haar parkeerplannen doordouwt ?

Ik vrees dat Jonkers niet objectief is en een slaatje wil slaan uit de opdrachten van de gemeente. Jonkers benoemt niet de werkelijke parkeerpraktijk in Hoogeveen. In tegenstelling tot wat hij meldt is de binnenstad van Hoogeveen niet goed bereikbaar voor automobilisten. Ondanks het toenemende autoverkeer wordt er steeds meer parkeerruimte in Hoogeveen volgebouwd. Straks volgt het Markplein, is de planning. Het zal het aanzien van het centrum ook geen goed doen. Van plannen om ooit groenstroken te creëren die verschillende parkeerterreinen met elkaar verbinden om zo ook de stad een aantrekkelijker aanzien te geven komt ook weinig terecht. En nog wat. Het betaald parkeren op sommige feestdagen en mogelijk zondagen levert ergernis. Ook het moeten betalen als je ergens op visite gaat of het ziekenhuis bezoekt.  Veel sores leveren ook stukke automaten en verschillende betaalmethoden ondermeer via Wifi, waarover niet ieder beschikt. Vooral voor ouderen is een crime de lange wachtrijen.

De verschillende tarieven zijn bovendien verwarrend en op werkdagen/zaterdag is niet altijd gratis, goedkoop en lang parkeren mogelijk. Voor (zware) boodschappen en voor een langdurig verblijf in het centrum stuit de bezoeker op flinke blokkades. Voor een bescheiden boodschap zijn de parkeertarieven in het centrum bovendien veel te hoog, ook in de parkeergarage, wat bij voorbaat al een verliesgevend project is. Veel mensen in Hoogeveen wijken inmiddels uit naar buurtdorpen w.o.  Zuidwolde om gratis te parkeren. In de buitendorpen vinden ze een voldoende winkelaanbod en bovendien minder stress. Ook de wat grotere andere stadjes zijn interessant. Waarom niet het voorbeeld van Coevorden en Dronten volgend: leuke binnenstad en (langdurig) gratis parkeren. Langer gratis parkeren zal in Hoogeveen meer bezoekers trekken en andere winkels lokken. Helaas heeft de gemeente Hoogeveen het te druk met risicovolle investeringen die geld kosten, de parkeeropbrengsten dalen en bijgevolg gaan ze de parkeertarieven opschalen. Volgens mij heet dat het paard achter de wagen spannen met als gevolg verdere leegloop van het centrum.

Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen

2 gedachten over “Opinie: Parkeerellende Hoogeveen

  • Dat ze de parkeerpleinen vol willen bouwen dat verbaast mijn niets , levert toch meer geld op dan parkeergeld

  • Afgelopen vrijdagavond was ik op de hoofdstraat en ik merkte op dat de gezelligheid wel ver te zoeken was. Bistro naast scapina was donker. in de van echtenstraat was meer dan de helft van de winkels donker en dicht. Het is dat ik even een aantal winkels wou bezoeken, maar zo kort mogelijk ivm parkeergeld. en als je ergens wil zitten moet je al haast naar waar vroeger pet boekenwinkel zat of anders naar de kerkstraat. vanaf het begin is het alleen nog maar het schipperscafe. het nodigt niet meer veel uit om in Hoogeveen gezellig te winkelen ook gezien de hoge parkeertarieven en de vele leegstaande winkelpanden. en als je in een winkel komt, is het ook niet echt druk.
    Hoogeveen, maak het aantrekkelijker!!! Action zit ook in zuidwolde met 3 grote supermarkten!!!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: