Dark Waters

Dark Waters vertelt het schokkende en waargebeurde verhaal van advocaat Rob Bilott (Oscar®genomineerde Mark Ruffalo) die net partner is geworden bij een prestigieus advocatenkantoor. Als bedrijfsadvocaat voor diverse grote chemie bedrijven, heeft hij reeds zijn sporen verdiend en daarmee zijn toekomst veilig gesteld. Wanneer hij op zijn werk benaderd wordt door een boer uit West Virginia, die beweert dat er giftig afval wordt geloosd op zijn land wat de oogst verpest en het vee doodt, raakt hij verstrengeld in een persoonlijk conflict. In de hoop de waarheid boven water te krijgen, dient Bilott uiteindelijk een klacht in tegen chemie concern DuPont. Hij begrijpt dat er gevochten moet worden voor de gerechtigheid voor een gemeenschap die al jaren wordt blootgesteld aan dodelijke chemicaliën. Het is het begin van een 15 jaar durend gevecht tegen het chemie concern, waarbij hij niet alleen zijn carrière en reputatie op het spel zet, maar ook zijn relatie met zijn vrouw Sarah (Oscar®winnares Anne Hathaway) en zijn eigen gezondheid zwaar op de proef stelt.

Genre:
Speelduur:
Kijkwijzer:
Regisseur:
Acteurs:
drama
126 minuten
9+
Todd Haynes
Mark Ruffalo, Anne Hathaway, Mare Winningham, Tim Robbins, Bill Camp, Victor Garber, William Jackson Harper, Bill Pullman

Meer informatie of kaartjes voor deze film bestellen? Dat kan via Vue Hoogeveen!


Recensies

Ferdinand Mulder

Ferdinand Mulder

Zou ik deze film vooraf zelf hebben uitgezocht? Nee. En velen met mij. Want de zaal was aardig leeg. En dat is jammer. Want Dark Waters is een heel goed, op waarheid gebaseerd, drama. Basis voor de film vormt het New York Times artikel ‘De advocaat die DuPonts ergste nachtmerrie werd’.

Goed geacteerd. Mark Ruffalo speelt overtuigend de wat saaie, maar doortastende advocaat Rob Bilott. Bijgestaan door zijn vrouw Sarah, ook een mooie rol van Anne Hathaway. Maar de mooiste rol vond ik die van Bill Camp, die de norse oer-Amerikaanse boer Wilbur Tennant speelt. De boer die een begraafplaats op zijn erf had. Voor alle 190 koeien die waren gestorven door het afval dat Dupont net naast zijn boerderij dumpte. En waarvan ze al tientallen jaren wisten dat het kankerverwekkend was.

Het is heel groot tegen heel klein. De macht van heel veel geld tegenover…ja, tegenover wat. De burger? Jij. Ik? Had, of kan zoiets zich ook in Nederland afspelen ?

Begeleidende muziek als ‘Take me home’ van ‘John Denver’ en ‘I won’t back down’ van ‘Johnny Cash’ geven goed de sfeer van dit gebied aan: West Virginia. En heel af en toe veroorloofd de regisseur zich een beetje humor. Het mooiste voorbeeld daarvan is het fragment direct na de pauze. Dat verwacht je niet. Net zoals sommige camerabeelden.

Vier sterren voor Dark Waters. De film zet zeker aan tot denken. Over de macht van het grote geld. Om maar wat te noemen.

Ria Koekoek

Ria Koekoek

Een mooie, interessante film welke boeiend blijft tot het einde. Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, waar een juridische strijd meer dan 20 jaar speelt. Advocaat Rob behandeld deze speciale zaak. Bewijzen zijn er genoeg, maar nu moet hij zorgen dat het tot een eerlijk proces komt. Hij strijd voor gerechtigheid, maar de tegenstanders doen er alles aan om hem tegen te werken. Hier wordt hij steeds verder door mee gesleept, wat zijn gezinsleven behoorlijk op de proef stelt. Drama, verdriet en onmacht zijn wel de grootste lijnen in deze film. De muziek is erg goed uitgekozen bij bepaalde scene’s. Het eindresultaat mag er zijn, al is de strijd nog niet helemaal voorbij. Een aanrader om deze film te gaan bekijken.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord