Gezondheid

Onderzoek naar ziekenhuiszorg in Drenthe en Zuidoost-Groningen

Den Haag/Hoogeveen – Er komt een onderzoek naar de toegankelijkheid van acute zorg in Drenthe en Zuidoost-Groningen. Minister Bruno Bruins (VVD) van Medische Zorg en Sport moet voor de zomer met een evaluatie komen, schrijft RTV Noord. De voltallige Tweede Kamer heeft voor een motie gestemd van het CDA om een duidelijk beeld te krijgen van de nieuwe zorgsituatie in deze regio, sinds de sluiting van spoedeisende hulp in  Stadskanaal en over een aantal maanden in Hoogeveen. Volgens indiener van de motie Joba van den Berg is de acute zorg in het gebied niet op orde.

Tweede Kamerlid Joba van den Berg (CDA) heeft een motie ingediend betreffende de acute zorg in Zuid-Oost Groningen en Drenthe. Het CDA wil een onderzoek naar de toegankelijkheid in deze gebieden want voor Kamerlid van den Berg staat het vast dat de acute zorg in de genoemde gebieden niet in orde is!

Dat de acute zorg niet op orde is in de betreffende gebieden wordt bevestigd door de ambulancediensten die vaker hebben aangegeven dat zij dagelijks minimaal twee keer te maken hebben met ‘Stops’, hetgeen inhoud dat de spoedopname van een ziekenhuis wordt gesloten omdat het vol is. Nu ook de spoedopname van het Refajah Ziekenhuis in Stadskanaal is gesloten, en die van het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen per 6 april 2020 volgt, kan het alleen nog maar erger worden, zo wordt gedacht.

De Tweede Kamer is dan ook unaniem van mening dat er een onderzoek moet komen. Men wil duidelijkheid over de gevolgen van de sluitingen van spoedopnames , het gevolg voor de patiënten, de aantallen ‘stops’ en welke invloed dit heeft op de aanrijtijden van ambulances die moeten uitwijken.

Minister Bruno Bruins (VVD) van Medische Zorg en Sport moet nog voor de zomer niet alleen met antwoorden komen maar ook met oplossingen om het aantal ‘stops’ omlaag te brengen. De motie werd unaniem aangenomen. De minister heeft de Tweede Kamer toegezegd om de cijfers op te vragen bij het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ), deze te evalueren en met een reactie te komen. Eerder reageerde de minster op de ontwikkelingen in de zorg in Noord-Nederland afhoudend. Hij acht de de kans om de sluitingen ongedaan te maken nihil. Dat er steeds zich steeds meer zorg buiten de ziekenhuizen ontwikkeld noemde hij ‘mooi’.

Zie ook:

SEH Stadskanaal vandaag dicht, SEH in Hoogeveen volgt 6 april

Veranderingen ziekenhuiszorg in 2020: Hoogeveen weekziekenhuis met basisspoedpost

Minister Bruins (VVD) over sluiting SEH in Stadskanaal en Hoogeveen: Zorgtafel Drenthe voorbeeld voor rest van het land

Drentse Zorgtafel werkt samen aan goede zorg  (PDF)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: