Kinderafdeling ziekehuis Hardenberg straks Vrouw & Kind

Hardenberg – De kinder- en jeugdafdeling in het Hardenbergse ziekenhuis is veelzijdig. Francisca Kramer en Sanne Blanken vertellen over de diversiteit in opnames en de transformatie naar een afdeling Vrouw & Kind in het Saxenburgh Medisch Centrum.

Francisca is leidinggevende op zowel de kinder- als kraamafdeling. Sanne is obstetrieverpleegkundige en in opleiding tot kinderverpleegkundige. Zij is straks één van de vijf dubbel opgeleide specialistisch verpleegkundigen op de nieuwe afdeling Vrouw & Kind en is lovend over het leerklimaat op de
afdeling. “Ze willen van mij de beste kinderverpleegkundige maken.”

Op de kinderafdeling verblijven kinderen van 0 – 18 jaar. Dat kunnen te vroeg geboren baby’s (vanaf 32 weken) zijn, kinderen met luchtwegproblemen,
diabetes, allergieën, botbreuken, KNO-problematiek, eetstoornissen, blinde darmontsteking, sociale problematiek en de ‘groeiers en bloeiers’ – baby’s die nog moeten aansterken. En er is een SEH voor kinderen. De kinderarts beoordeelt samen met de verpleegkundige de spoedopname.
Naast kinderarts komen ook de chirurg, orthopeed, of KNO-arts regelmatig op de afdeling. Francisca: “Omdat het werk zo divers is, werken wij heel gestructureerd, met goede werkafspraken. Dat geeft houvast en overzicht.” “Ouders zijn heel belangrijk en mogen hier 24 uur per dag zijn. Kinderen,
ook oudere, vinden het lastig om onder woorden te brengen wat hen mankeert. Door vragen te stellen en gesprekjes aan te gaan proberen wij te achterhalen wat er aan de hand is,” vertelt Sanne.

In de nieuwbouw liggen de zieke moeder met gezonde baby en gezonde moeder met zieke baby bij elkaar op de afdeling Vrouw & Kind. “Door de vele éénpersoons kamers, met eigen sanitair, kunnen ouder en kind samen zijn in een eigen familiekamer, met meer privacy. Dat is de grootste winst.
Voor ons betekent dit een andere manier van werken. Nu observeren wij vaak tijdens werkzaamheden op de zaal. Straks moeten wij bewust een kamer binnengaan. Dat maakt de rol van de ouder nòg belangrijker.”

Nieuwsgierig naar de nieuwbouw Saxenburgh Medisch Centrum?
Kijk op https://www.saxenburghbouwt.nl/nieuws/QR-codes of meld je aan voor de nieuwsbrief op nieuwsbriefsmc@sxb.nl

Deel dit bericht!

Geef een antwoord