Algemeen

Internationale Dag van AMBER Alert: AMBER Alerts eindigen steeds vaker in het buitenland

Regio – Urgente kindervermissingen gaan steeds vaker de grens over. De laatste drie jaar alleen al belandde bijna de helft van de kinderen voor wie een AMBER Alert werd uitgestuurd in het buitenland. Hiervoor waren dat er nog een op vijf. Om ervoor te zorgen dat de zoektocht naar deze kinderen niet bij de grens stopt, kan AMBER Alert rekenen op haar steeds groeiende netwerk aan buitenlandse partners, die een vermissing ook over de landsgrenzen heen met het grote publiek delen.

In Nederland alleen al zoeken ruim twaalf miljoen burgers en duizenden organisaties mee wanneer een vermist kind in levensgevaar verkeert. Dankzij de buitenlandse partners van AMBER Alert, loopt dit bereik buiten de landsgrenzen exponentieel op.

“Het is niet meer voldoende om alleen landelijk je opsporing op orde te hebben”, zegt AMBER Alert-oprichter Frank Hoen. “Kinderontvoerders zijn zo de grens over. Het is daarom van belang dat de zoektocht naar een vermist kind zich ook buiten Nederland uitstrekt. Door de hulp van onze buitenlandse partners kunnen AMBER Alerts tegenwoordig ook razendsnel in andere landen worden weergegeven. Zo zijn de opsporingsberichten van Nederlandse kinderen te zien in onder andere bekende apps als Google Waze, maar ook ook op pinautomaten en andere publieke schermen in drukbezochte plekken als treinstations, luchthavens en winkelcentra. Dit vergroot het bereik enorm en kan een cruciale hoeveelheid tijd schelen in de zoektocht naar een vermist kind.”

Verbetering internationale politiesamenwerking
Daarnaast zet AMBER Alert zich in om ook de politiesamenwerking over de grens te verbeteren. Op voortouw van AMBER Alert Nederland werd de eerste officiële Europese politiegroep voor vermiste personen gelanceerd en officieel erkend door de Raad van de Europese Unie. De groep brengt inmiddels meer dan vijftig politiespecialisten op het gebied van vermiste personen uit 21 landen, waaronder Nederland, samen. Door de politiegroep weet de politie beter welke buitenlandse collega om drie uur ’s nachts gebeld kan worden bij een vermissing die zich tot in dat land uitstrekt.

Oplettendheid in buitenland vaak doorslaggevend
In het verleden werden Nederlandse AMBER Alerts al in het buitenland getoond. Dit werd gedaan voor de tweejarige Insiya, die in 2016 vanuit Amsterdam naar India werd ontvoerd. Ook voor de zes maanden oude baby Hannah uit Eersel ging het AMBER Alert de grens over. Zij werd hierdoor gezond en wel in Duitsland opgespoord.

Recent nog werden een eenjarig jongetje en zijn moeder uit Ede, voor wie op 13 december een AMBER Alert werd uitgestuurd, in goede gezondheid aangetroffen in een hotel in Düsseldorf. Het tweetal kon worden gevonden door goed speurwerk en een tip van een oplettende burger die het AMBER Alert had ontvangen.

Geef een reactie

Aankomende evenementen