Sport

Noordscheschut opnieuw 2e tijdens finaledag pwz

Afgelopen zaterdag mocht Noordscheschut andermaal aantreden op de finaledag van het grootste zaalvoetbaltoernooi van Nederland, het Protos Weering Zaaltoernooi. Het werd een waar voetbalfeest, waarbij de mannen van Marc van Meel en Gerjan Brakel tot de laatste wedstrijd meededen om de cup met de grote oren. Helaas bleek Hoofdklasser Hoogeveen (zondag) een maatje te groot in de grote finale. Deze werd verloren met 0 – 3. Dat was even slikken, maar wat overheerste was vooral trots, betreft de uitstekende prestaties en resultaten tijdens ook weer deze Protos-jaargang.

 

Alcides

Na loting werd Noordscheschut gekoppeld aan Alcides en ASVB. De andere poule bestond uit Gramsbergen, Hoogeveen (zondag) en titelverdediger MSC. In een uitpuilende sporthal Angelslo trad Noordscheschut in de eerste wedstrijd aan tegen Alcides. De eerste mogelijkheid was voor de ploeg uit Meppel, de inzet scheerde rakelings voor het doel van sluitpost Wiebe Zinger. Hierna poogde Noordscheschut de openingstreffer op het scorebord te krijgen. Maar een inzet van Nick Koster werd gekeerd door de keeper, een schot van Melvin Mol werd geblokt en een tweede doelpoging van Koster verdween voorlangs. In de 6e minuut opende Danny Kiekebelt de score. Na een listige overstap van Koster, prikte Kiekebelt het leer bekeken in de verre hoek. Amper een minuut later ontving Alcides een gele kaart. Spelend met een man meer voerde Noordscheschut de druk flink op. Een schot van Kevin van Dalen werd vroegtijdig geblokt. Maar dit bleek slechts uitstel van executie. Want enkele seconden later joeg Mol van een meter of tien het speeltuig weergaloos in de kruising. Een mooie voorsprong, maar Alcides liet het hier zeker niet bij zitten. Een eerste poging tot de aansluitingstreffer verdween naast, bij een tweede inzet bracht Zinger uitstekend redding. Aan de andere zijde verdween een inzet van Kiekebelt hoog over. De druk op het doel van Zinger werd opgevoerd na een gele prent voor Aron Boer. Maar Zinger hield met enkele katachtige reflexen zijn doel schoon, bijgestaan door drie veldspelers welke als leeuwen verdedigden. Toen Boer het veld weer mocht betreden leverde dat een uitgelezen kans op tot een derde treffer. Maar hij wist deze buitenkans, oog in oog met de sluitpost van Alcides, niet te verzilveren. Noordscheschut had in deze fase goede mogelijkheden om de wedstrijd in het slot te gooien. Een inzet van Ton Kamping werd geblokt en een schot van Mol verdween voorlangs. Toch kwam Alcides weer terug in de wedstrijd. Na een onachtzaamheid in de defensie werd van dichtbij de 2 – 1 binnen gewerkt. Na deze domper probeerde Noordscheschut de marge weer op twee doelpunten te zetten. Maar doelpogingen van Mol en Kiekebelt vonden niet het gewenste resultaat. Sterker nog, in de 20e minuut stond na een slim uitgespeelde vrije trap pardoes de 2 – 2 op het scorebord. Noordscheschut kon weer opnieuw beginnen. Koster nam het voortouw en was tot driemaal toe dichtbij een nieuwe voorsprong. Een schot verdween langs de verkeerde zijde van de paal, een mooie soloactie werd ook langs de verkeerde zijde van de paal geschoven en een kopbal verdween voorlangs. De wedstrijd leek op een remise af te steven, totdat Alcides dertig seconden voortijd een vrije trap toegekend kreeg. Na enig oponthoud, een gele kaart voor Mol en een time-out, mocht Alcides vier seconden voor het eindsignaal alsnog de vrije trap nemen. Tot overmaat van ramp werd deze ook nog binnengeschoten, zodoende werd de eerste wedstrijd onnodig met 2 – 3 verloren.

 

 

ASVB

De tweede wedstrijd voor Noordscheschut was tegen ASVB. Men wist dat men aan een overwinning genoeg had, omdat het onderlinge treffen tussen Alcides en ASVB was geëindigd in een 2 – 1 overwinning voor ASVB. Opnieuw ging Noordscheschut voortvarend van start. Een inzet van Van Dalen verdween nog naast, maar in de 3e minuut was het toch raak. Koster schoot gedecideerd de 1 – 0 binnen. Na deze treffer bleef Noordscheschut kansen creëren. Mol en Koster waren dicht bij een verdubbeling van de score, maar meerdere inzetten werden gekeerd of misten het doel. Pas in de 10e minuut was er de eerste echte doelpoging van ASVB, deze kon Zinger echter niet verontrusten. Aan de andere zijde was Kiekebelt tweemaal dicht bij een doelpunt, een eerste inzet was geblokt en een twee poging belandde in het zijnet. Hierna golfde de wedstrijd openneer, met mogelijkheden aan beide zijden. Met een fabelachtige redding in de linkerbenedenhoek voorkwam Zinger op spectaculaire wijze de gelijkmaker. Ook Noordscheschut liet zich niet onbetuigd. Een inzet van Jos Kroezen ging over, Koster kwam een teenlengte tekort om een uitworp van Zinger te verzilveren en Van Dalen mikte voorlangs. De wedstrijd ging in een razend tempo openneer, beide teams driftig op zoek naar een treffer. Met name Noordscheschut grossierde in het missen van kansen, dit omdat ASVB steeds meer risico moest gaan nemen. Toch was het kort voor het sluiten van de markt, Koster die de vele blauwwitte toeschouwers in extase bracht. Met een weergaloze sleepbeweging omspeelde hij de keeper en schoot de bevrijdende 2 – 0 tegen de touwen. ASVB had geen tijd meer om hier iets aan te kunnen doen. Noordscheschut door de marge van twee treffers nu zelfs poulewinnaar, Alcides mocht zich als nummer twee ook op gaan maken voor de kruisfinale en ASVB moest gaan strijden om plek vijf en zes.

 

Gramsbergen

Noordscheschut moest aantreden in de eerste kruisfinale, tegen Gramsbergen, de nummer twee in poule B. De andere kruisfinale was tussen Alcides en Hoogeveen. Winnaar van vorig jaar, MSC, werd door een rekenfout vroegtijdig uitgeschakeld en mocht tegen ASVB aantreden voor de strijd om plek vijf en zes. De eerste doelpoging kwam van de voet van Koster, hij mikte echter naast. Aan de andere zijde was het wel meteen raak, na een snelle omschakeling bij Gramsbergen. Een minuut later verdween een inzet van Gramsbergen over het doel van Zinger. Noordscheschut was gewaarschuwd. Men trok ten strijde. Een inzet van Kiekebelt ging over en een inzet van Koster kon met de nodige moeite worden gekeerd. Toch was het in de 5e minuut alsnog raak. Een snoeihard afstandsschot van Mol bracht de 1 – 1 op het scorebord. Hierna golfde het spel openneer. Schoten van Kiekebelt en Van Dalen werden geblokt. Gramsbergen mikte over en raakte bij een tweede poging de onderkant van de lat. Noordscheschut bleef toch de meeste kansen creëren. Een volley van Mol verdween over, een inzet van Koster werd gekeerd en Kroezen kwam enkele meters voor het doel een teenlengte tekort om de doeltreffend af te ronden. Ook Gramsbergen liet zich niet onbetuigd. Zinger bracht redding en een tweede inzet ging voorlangs. Hierna ontving Gramsbergen een gele kaart. Opnieuw werd de overtalsituatie maximaal benut. Een inzet van Mol kon nog worden gekeerd, maar enkele seconden later joeg Van Dalen de 2 – 1 tegen de touwen. Hierna golfde de wedstrijd openneer. Kroezen en Koster waren voor Noordscheschut dicht bij een uitbreiding van de score. Aan de andere zijde liet Zinger andermaal zien uit het juiste keepers-hout gesneden te zijn, met enkele prima reddingen. In de 19e minuut leek Boer de wedstrijd in het slot te schieten. Van dichtbij was Boer er als de kippen bij om de 3 – 1 aan te tekenen. Na deze treffer ging Gramsbergen alles of niets spelen, met een voetballende keeper. Dit leverde grote druk op, op het doel van Zinger. Na opnieuw enkele reddingen van Zinger, kon men toch niet voorkomen dat Gramsbergen twee minuten voor tijd de 3 – 2 aantekende. De spanning was terug in de wedstrijd, maar de speeltijd was bijna ten einde. Noordscheschut was nog dichtbij een treffer via Koster en Mol. Het absolute slotakkoord was voor Gramsbergen. Het was alle zeilen bijzetten voor de Schutters, maar met het nodige kunst en vliegwerk en vechtlust werd de overwinning alsnog over de streep getrokken. Noordscheschut voor de vierde maal op rij een plaats bemachtigd voor de grote finale, een wereldprestatie!

 

Finale

In grote finale moest Noordscheschut aantreden tegen Hoogeveen. Hoogeveen had in de andere kruisfinale afgerekend met Alcides. De finale werd gespeeld over tweemaal twintig minuten, met daartussen een kleine onderbreking in de kleedkamer. Hoogeveen ging voortvarend van start. Na een aftastende openingsfase van beide zijden was het de behendige Jearl Magaritha die in de 2e minuut de 0 – 1 binnenschoot. Hoogeveen koos voor een verdedigende tactiek, loerend op een foutje van Noordscheschut. Toch kregen de Schutters enkele mogelijkheden. Een inzet van Mol werd door een speler van de lijn gehaald, Koster mikte naast en een vrije bal van Mol belandde in de muur. Aan de andere zijde dook Hoogeveen gevaarlijk op voor het doel van Zinger, maar nu mikte men naast. De wedstrijd golfde openneer. Een inzet van Van Dalen verdween langs de verkeerde kant van de paal. Aan de andere zijde verijdelde Zinger een doelpoging van Hoogeveen. Een inzet van Kroezen kon ook worden gekeerd en Koster schoot voorlangs. Nadat de wedstrijd even stil lag vanwege een blessure bij de sluitpost van Hoogeveen, werd de wedstrijd hervat. Noordscheschut had moeite met de behendige aanvallers van Hoogeveen. Men moest bij vlagen alle zeilen bijzetten om een tweede treffer te voorkomen. Na een overtreding van Koster werd deze bestraft met geel. Hoogeveen maakte de dankbaar gebruik van deze man-meer-situatie en Margaritha tekende voor zijn tweede treffer van deze middag. Hierna probeerde Noordscheschut het nog wel, maar men was niet bij machte om de aansluitingstreffer te produceren. Men deed wel zijn stinkende best. Kiekebelt mikte over, Van Dalen trof via een been van de tegenstander de paal en een drietal schotpogingen van Mol verdwenen naast. De tweede helft, na een opbeurende speech van Van Meel in de rust, probeerde Noordscheschut alsnog weer in de wedstrijd te komen. Mol stuitte op de keeper en Kiekebelt mikte naast. Aan de andere zijde dook Hoogeveen vrij op voor Zinger, maar het speeltuig belandde na een lob over Zinger op de deklat. Hierna was het weer de beurt aan Noordscheschut. Een inzet van Koster werd gekeerd en Mol mikte over. Bij Noordscheschut ebden de laatste krachten nu langzaamaan weg. Men werd steeds vaker teruggedrongen tot de verdedigende linies. Goed verdedigen en enkele katachtige reddingen van Zinger voorkwamen erger. Toen in de 33e minuut Saber Hendriks alsnog de 3 – 0 aantekende was het pleit beslecht. Noordscheschut probeerde nog van alles, maar men was niet meer bij machte om het tij te keren. Hoogeveen afgetekend winnaar van het Protos Weering zaaltoernooi. Noordscheschut voor de derde maal op rij de runner-up.

 

Wereldprestatie

Toen de emoties van de verloren finale weer enigszins waren weggezakt, was het toch vooral de trots die overheerste. Onder de bezielende leiding van de heren Van Meel en Brakel hebben de manschappen ook tijdens deze Protos-jaargang weer formidabel gepresteerd. Drie avonden en één volle dag hebben de vele supporters kunnen genieten van weergaloze acties, spannende wedstrijden en bovenal een team dat er voor ging mét elkaar én voor elkaar. De passie binnen de lijnen werkte aanstekelijk voor het blauwwitte legioen, die ook deze editie weer in grote getale enthousiast achter hun Protos-helden aan trok. Zo langzamerhand is iedereen een finaleplaats gewoon gaan vinden, maar het is en blijft een wereldprestatie om deel te mogen nemen aan de zinderende eindstrijd. Als passende afsluiting werden de spelers + begeleiding na afloop feestelijk onthaald op sportpark De Meulewieke. Met vuurwerk, een grote huldiging en feest onder leiding van DJ Henri Vogelzang werd het prestigieuze toernooi op gepaste en feestelijke afgesloten. Waar een kleine dorpsclub groot in kan zijn: Een Schutter ben je niet even, maar heel je leven! foto: Schonewillefotografie

Geef een reactie