Algemeen

Meppel heeft volwaardige SEH ook vanaf april

Hoogeveen – Uitkijkpunt Zorgzaken meldt het volgende op hun facebookpagina. Op 8 januari vond, op initiatief van Gerard Booij, een gesprek plaats tussen hem (vergezeld door wethouder Erwin Slomp) en een vertegenwoordiging van de Raad van Bestuur van het Isala ziekenhuis.

Onderwerp was de afdeling spoedeisende hulp (SEH) in Meppel. Aanleiding tot dit gesprek waren alarmerende berichten op sociale media van huisartsen uit de directe omgeving van Meppel. Met nam anesthesisten leken te weigeren diensten te draaien in Meppel waardoor de voor patiënten uit  Hoogeveen de dichtstbijzijnde SEH onvolwaardig dreigde te worden.

Booij meldde na dit gesprek: “Wij zijn gerustgesteld. Men heeft ons verzekerd dat de SEH in Meppel niet zal onderdoen voor hetgeen wij in Hoogeveen gewend zijn. Waarschijnlijk zelfs iets uitgebreider. Uiteraard zullen trauma en erg complex naar Zwolle gaan, maar dat was in Hoogeveen ook al zo.”

Uitkijkpunt Hoogeveen hoopt dat Booij gelijk krijgt, want bij Uitkijkpunt Hoogeveen zijn er ook verontrustende berichten bereikt vanuit de medische hoek over twee incidenten, die te maken hebben met niet adequate spoedzorg binnen Treant.

Per jaar bezoeken zo’n 11.000 patiënten de Spoedeisende hulp in Meppel. Vrijwel al deze patiënten worden in Meppel opgevangen en geholpen. In het belang van de patiënt vindt soms overplaatsing naar Zwolle plaats.

De SEH in Meppel

Isala biedt spoedzorg aan in Zwolle en in Meppel: 24 uur per dag, 7 dagen per week. Daarbij geldt het principe: dichtbij waar het kan, verder weg als het moet. In Meppel biedt Isala basisspoedzorg. Instabiele patiënten en patiënten die een complexe behandeling moeten ondergaan, worden in Zwolle behandeld. Dat ziekenhuis is immers daarvoor ingericht. Deze patiënten uit regio Meppel brengt de ambulance direct naar Isala Zwolle.

In de nacht zorgt Isala ervoor dat altijd de juiste medisch specialisten in Meppel beschikbaar zijn als het nodig is. De manier waarop Isala dit inricht is getoetst aan de landelijke normen voor spoedzorg.

De veiligste optie

‘Momenteel maken wij afspraken met huisartsen en ambulancediensten over de spoedzorg in Meppel, zodat we met elkaar duidelijk hebben hoe we spoedzorg in regio Meppel verlenen. Zolang deze afspraken nog niet afgerond zijn, komt het voor dat wij ervoor kiezen een patiënt niet in Meppel, maar in Zwolle te behandelen.’ Ina Kuper, bestuurslid: ‘Hier geldt dat we altijd voor de veiligste optie kiezen, want veiligheid staat bij ons op één.’

Fusie

‘Isala is met Diaconessenhuis in Meppel gefuseerd om de ziekenhuiszorg, waaronder de spoedzorg, in regio Zuidwest Drenthe te behouden en te innoveren. Isala ziet dit als een opdracht. De fusie is een investering in bestendige zorg in deze regio. De geplande nieuwbouw is daar een voorbeeld van. De afstemming van het zorgaanbod tussen locatie Zwolle en Meppel vraagt om zorgvuldigheid. Isala heeft dit inmiddels voor een groot deel ingeregeld, maar het is nog niet volledig afgerond.’

Verantwoordelijkheid

‘Huisartsen in de regio Meppel geven aan dat hun spoedpatiënt soms in Zwolle wordt opgenomen, terwijl zij dat niet zo hadden ingeschat. Dat is belangrijke feedback voor ons. Deze feedback was voor ons aanleiding om in gesprek te gaan met de huisartsen in de regio Meppel want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: veilige, verantwoorde zorg voor de patiënten in Meppel en omgeving. Isala moet en wil daar zijn verantwoordelijkheid in nemen.’

Een gedachte over “Meppel heeft volwaardige SEH ook vanaf april

Geef een reactie

Aankomende evenementen