Architectenbureau Common Affairs krijgt opdracht voor ontwerp nieuw Cultureel Complex

Hoogeveen – Het college heeft, na een openbare Europese aanbesteding, het architectenbureau Common Affairs de opdracht gegeven, om samen met de culturele partijen in Hoogeveen een voorlopig ontwerp te maken voor een gezamenlijk Cultureel Complex.

Op de locatie van De Tamboer aan de Hoofdstraat wordt toegewerkt naar één complex voor alle culturele functies. Er zal worden gewerkt vanuit het principe van ‘vernieuwbouw’, waarbij een deel van de Tamboer blijft staan en een groot deel nieuw wordt gebouwd. Daarin bieden De Tamboer, Het Podium, de Bibliotheek, de Verhalenwerf, het Centrum voor de Kunsten Scala, Punt H en de Historische Kring Hoogeveen de gezamenlijke culturele activiteiten aan. Wethouder Erik Giethoorn: “Samen bevorderen we zo de cultuurbeleving en -ontwikkeling van de inwoners en bezoekers van de regio. Ook draagt het nieuwe cultureel complex enorm bij aan een aantrekkelijk stadscentrum en wordt de positie van Hoogeveen als één van de vier sterke steden in Drenthe versterkt.”

Architectenbureau Common Affairs

Common Affairs is een architectenbureau uit Amsterdam. Zelf zeggen ze: “We maken gebouwen en plekken die uitnodigen tot verblijf en ontmoeting die daarnaast veilig en comfortabel zijn, die je je eigen kunt maken en levendig zijn”. Common Affairs heeft een onderscheidende aanpak. Ze ontwerpen namelijk mét de gebruikers, de inwoners van de gemeente en de bezoekers van het toekomstige culturele complex. Ze gaan daarom ook letterlijk de straat op om inwoners te vragen naar hun wensen en beelden. Dit hebben ze ook voor de aanbesteding gedaan: toen hebben kinderen uit Hoogeveen al hun eerste wensen aangegeven voor het vernieuwde gebouw. Wethouder Erik Giethoorn: “Ik vind het een verfrissende aanpak: niet voor gebruikers en bezoekers ontwerpen, maar mét!”

Culturele partijen zien het Cultureel Complex helemaal zitten

Pieter-Bas Rebers, directeur van De Tamboer en Het Podium: “Wij zien op de plek van De Tamboer een publieke huiskamer voor ons. Een gebouw dat bruist, een verbindingsplek, welke duurzaam en sociaal is. Waar op cultureel gebied van alles gebeurt dat bindt en boeit. In een gebouw dat zeer toekomstbestendig is, en die samen met inwoners van de gemeente Hoogeveen is ontwikkeld.”

Gerrit Jan Rutgers, Scala Centrum voor de Kunsten: “Ik zie een mooi gebouw voor me, wat cultuur ademt. Je komt in aanraking met alle vormen van cultuur. Door te kijken, maar ook door het zelf te maken. Een gebouw waar Hoogeveners graag komen. We werken nu al veel samen als culturele partners: maar als je samen in een gebouw werkt, dan gebeurt er creatief gezien nog veel meer!”

Pieter Jan Huysse, waarnemend directeur Openbare Bibliotheek en Verhalenwerf: “Samenwerking loont. Dat zien we nu al. In 2019 is er al van alles samen gedaan en haken er ook meer partijen aan. Zo is de Historische Kring aangesloten, waardoor ook hun kennis en collectie ingezet kunnen worden in het verhaal van Hoogeveen. Dit is van belang voor de lokale identiteit. Straks gaan we nog meer gezamenlijk programmeren, samen met de inwoners van de stad en de dorpen. Dit uitgangspunt ‘Van Door en Voor Hoogeveen’ is een van de bouwstenen van de samenwerking.”

Jur Stavast, Historische Kring Hoogeveen: “Historie is belangrijk voor het kennen van het heden. Bereikbaarheid van die historische boeken en attributen is essentieel. Natuurlijk kan iedereen ons nu ook bezoeken, maar we hebben nu beperkte openingstijden. Het nieuwe complex kent straks ruime openingstijden. Met alle functies is er altijd iets te doen. In een gezamenlijk gebouw verdiep je je als bezoeker sneller in de historie van onze gemeente. Dat is een meerwaarde. Wij werken er graag aan mee!”

Wethouder Erik Giethoorn: Met het cultureel complex beleef je cultuur op allerlei verschillende manieren. Je maakt, bewondert, leest, doet en aanschouwt: je geniet van allerlei vormen van cultuur en ontmoet elkaar in het ‘Cultureel kwartier’ van de gemeente Hoogeveen. Enthousiasme genoeg dus. Het proces om te komen tot een voorlopig ontwerp is ook een zorgvuldig proces. Daar waken we in ons enthousiasme ook voor.”

Een gedachte over “Architectenbureau Common Affairs krijgt opdracht voor ontwerp nieuw Cultureel Complex

  • 7 januari 2020 om 19:23
    Permalink

    Ik lees dat er “Europees” is aanbesteed. Dit “Europees aanbesteden” is verplicht bij een aanneemsom hoger dan €5.350.000. Ik mag toch hopen dat de aanneemsom voor het architectonische ontwerp niet meer dan genoemd bedrag zal bedragen?

Geef een antwoord