Algemeen

Take5plus vult verkleind Venendal

HOOGEVEEN – De alweer 14e expositie in Kunsthuis Venendal aan de Hoofdstraat werd gisteren geopend door Mieke de Wit uit Meppel, kunsthistoricus, als curator verbonden aan Kunsthuis Secretarie.

Doordat een deel van de oorspronkelijke ruimte verhuurd is aan een architect is er nu wat minder ruimte maar door creatief gebruik ervan valt het niet erg op. In de openingsspeech ging Mieke de Wit uitgebreid in op hoe zij de verschillende kunstenaars heeft leren kennen. Allemaal mannen deze keer. Hieronder een korte samenvatting van haar speech. Om te beginnen Robert Terenstra. Eens zag ze een opzet voor een groepsportret waarin ze een collega herkende al aan 3 transparante vlekken. Van Sprezzatura gesproken… Tegenwoordig maakt Robert collages. Moesten we even aan wennen, maar hij heeft gelijk. Als kunstenaar moet je jezelf blijven uitdagen. Omslag lijkt alleen radicaal als je er op terugkijkt. Zhongnai is geboren in Noord-Oost China en komt uit een Xibo-familie, de oorspronkelijke bewoners van Siberië. Zijn opmerkelijke kleurgebruik, die door de gebruikte combinaties een soort eigen glans, licht lijkt uit te stralen, deed haar zijn werk opvallen. Zhongnai schakelt snel. Exposeert veel over de hele wereld en is na zijn Soul en Conception–serie (waar impressionisme expressionisme werd, maar het mysterieuze licht bleef) weer een nieuwe, nog abstractere weg ingeslagen.

Mieke de Wit

 

Werk van Peter van der Veen

Het werk van Peter van der Veen kende ze eerder dan Peter zelf. Het is uniek. Lijkt nergens op, maar dan op de goede manier. Eventueel in de achtergrond een combinatie van Chagall en Kandinsky, dan een storm Guernica eroverheen en afgewerkt met een hint Miró. Peter houdt er bijna boekhoudkundige werkuren op na. Discipline die tijdens het meditatieve monnikenwerk nieuwe ideeën laat ontstaan voor een volgend werk.

Van Mark van der Staay  ziet ze met veel plezier zijn Out of Focus serie. Het zijn in voornamelijk groen/grijs/zwart geschilderde werken. Ze doen denken aan foto’s die vanuit een rijdende auto gemaakt zijn. Die hieruit voorkomende vervorming van het traditionele landschapsbeeld geeft de schilderijen hun kenmerkende dynamiek. Van Jan van Os hangt er divers werk. Aquarellen, tekeningen, schilderijen. Klassieke schilderkunst zonder gezeur. Een van haar favorieten, naast de surrealistische tekeningen, is de boot met spanen (zowel als tekening als schilderij). Heel subtiel en toch recht in je gezicht. Zelfs de kleuren zijn anders dan je denkt (door de manier waarop ze tegen elkaar zijn gezet).

Werk van Leo Pruijt

Tenslotte de Plus van Take5, Leo Pruijt. Komt uit Amersfoort. Hakt voorzichtig en snijdt precies uit inlands, lokaal hout, zoals Linde, Eik of Walnoot. Hij maakt hierbij graag gebruik van het effect dat de natuurlijke schakeringen in kleur en structuur die het hout aanbiedt. Dit geeft warmte, nog meer diepte en levendigheid aan het beeld. Je moet gevoel hebben, oog hebben, voor dit cadeautje van de natuur. Leo omschrijft dit als het ‘vrijmaken van de vorm in hout’.

Vlnr: Zhongnai, Leo Pruijt , Robert Terenstra, Mieke de Wit, Jan van Os, Peter van der Veen en Mark van der Staay

Take 5 +1. Zes kunstenaars waar we goed mee verwend zijn. Het werk is prachtig om naar te kijken en je raakt er niet op uitgekeken.

Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag 13 – 17 uur.

https://www.take5art.com
https://www.leopruijt.nl
https://www.kunsthuisvenendal.nl]

Foto: Jan Penninkhof

Geef een reactie

Aankomende evenementen