Column

Kantlijn: Open brief aan Kernteam Zorg voor de Regio en RvB Treant Zorggroep

Open brief aan de Raad van Bestuur van de Treant Zorggroep en de leden van het kernteam Zorg voor de Regio

Geachte dames en heren,

Opnieuw kom ik tot de conclusie dat uw waarheid flexibel is en wordt gevormd al naar gelang met wie u spreekt. Daarmee wordt de geloofwaardigheid van degenen die ons (burgers van Hoogeveen en omstreken) informeren opnieuw kleiner en dan druk ik mij nog zeer vriendelijk uit.

Op een informatieavond in de Magneet medio 2019 vertelden de artsen Huvers en Kleingeld dat het aantal patiënten dat op de SEH in Hoogeveen binnenkwam veel te klein was om een SEH arts in staat te stellen de vaardigheden en kennis op peil te houden. Er zouden gemiddeld minder dan twee patiënten per nacht binnenkomen. Om die reden was het (ook voor inwoners van Hoogeveen) beter om de SEH te concentreren in Emmen. Het was een voorbode van wat verderop in het jaar door de kerngroep “Zorg voor de regio” naar buiten werd gebracht. Inmiddels is de SEH in Stadskanaal gesloten en spoedig volgt ook sluiting in Hoogeveen.

Vandaag kunnen wij in de Volkskrant lezen: “Alleen al vanuit Hoogeveen moeten nu jaarlijks zesduizend patiënten een andere SEH bezoeken.” Een eenvoudig rekensommetje leert ons dat dit betekent dat in Hoogeveen gemiddeld ruim zestien patiënten per dag op de SEH binnenkwamen. Betekent dit nu echt dat minder dan 1/8e deel van de spoedgevallen binnen de ANW uren viel?

Aangezien uw woordvoerders in het verleden de waarschuwingen van het Comité Actie voor Bethesda honoreerden met verdachtmakingen, als zou het comité uit onruststokers en oproerkraaiers bestaan, ga ik er vanuit dat u nu zult stellen dat de journalist opmerkingen uit het verband heeft getrokken. De schuld ligt immers nooit bij u. Bedenk echter dat u Hoogeveen wel het ziekenhuis hebt kunnen ontnemen, maar u kunt ons niet voor de gek houden.

In uw informatie naar de bevolking was het geringe aantal patiënten de hoofdreden voor concentratie van de spoedzorg. In de Volkskrant valt nu te lezen dat het grote probleem in Drenthe de afgelopen jaren juist was dat “ze (de SEH’s) te pas en te onpas een ‘time-out’ hebben.” De SEH’s lagen dus te vaak vol! En zo nodig wordt het publiek angst aangejaagd met woorden als “We weten allemaal hoe het is afgelopen met het Slotervaartziekenhuis en in Lelystad.”

SEH-arts Sandjer mag dan weigeren te geloven dat Hoogeveners nog niet dood in Emmen gevonden willen worden, het blijft een feit dat uw voorzitter a.i. een jaar geleden bij de presentatie van de plannen van Zorg voor de Regio aan de gemeenteraad in Hoogeveen tegen de raad durfde te zeggen: “Zorg dat patiënten niet weglopen bij Treant.” Dat was en is niet de taak van de gemeenteraad. Het is UW taak.

En er is precies gebeurd wat het actiecomité in 2013 al voorspelde en wat door u en uw voorgangers voortdurend werd tegengesproken. Patiënten zijn weggelopen, personeel is weggelopen en uitstekende specialisten hebben hun heil elders gezocht. U zegt nu met een zak geld geen SEH artsen te kunnen vinden. Waarom kan het in Hardenberg dan wel? Hebt u zich die vraag al eens gesteld? En wat was in dat geval uw conclusie? Kinnesinne, zoals dokter Huvers liet zien op een
informatiebijeenkomst: “Over een paar jaar hebben ze in Hardenberg dezelfde problemen als hier.” U moet u schamen!

Ongetwijfeld zult u mijn woorden pareren. Desnoods maakt u mij nog zwarter dan in het verleden al is gebeurd, maar ik zal nooit toestaan dat u onweersproken tegenstrijdige “waarheden” loopt te verkondigen. Zeker niet nu u zich in de Volkskrant presenteert als baanbrekende vernieuwers die het onmogelijke hebben gepresteerd, door de marktwerking uit de zorg te verdrijven. De geschiedenis zal uiteindelijk oordelen, het lijkt er op dat u al druk bezig bent daarvoor alvast uw aanbevelingen bij de geschiedschrijvers in te dienen.

Frits Kappers

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen