Sport

Damteam MTB zet de jeugd in

Hoogeveen – Ook in het nieuwe jaar is er weinig veranderd aan het scorend vermogen van damteam MTB Hoogeveen. De MTB’ers knokken hard voor de punten in de ereklasse, de hoogste damdivisie van Nederland. Zaterdag kwam Westerhaar op bezoek. Vorig jaar werd het nog 10-10, maar nu werden de MTB’ers afgedroogd met 6-14. Een mooie ontwikkeling is dat Hoogeveen met drie jeugdspelers van eigen kweek speelde.

MTB Hoogeveen 2 speelde tegen het tweede team van Westerhaar. Ondanks een goede wedstrijd werd er wel nipt verloren: 12-8. MTB Hoogeveen 3 haalde voor de eerste keer een punt dit seizoen. Tegen Warffum werd het 10-10.

De vaste spelers Nick Waterink en Keita Desmet waren er dit keer niet bij. Hierdoor konden de jeugdspelers Nicole de Vries en Roland Kreeft hun debuut maken voor het eerste. Nicole en Roland hadden er heel veel zin in.

De eerste uitslag rolde al snel binnen. Natalia Sadowska kwam niet door de verdediging heen van Bert Aalberts. Beide spelers waren er niet echt uit om riskante varianten aan te gaan (1-1).

MTB Hoogeveen moest vervolgens de eerste tik incasseren. Teamleider Rick Hakvoort verloor van Odin Mol met een slagkeuzecombinatie naar dam. Rick speelde in de fase voor het zetje erg avontuurlijk en dat pakte helaas verkeerd uit (1-3).

Toch kwam Hoogeveen dankzij Maikel Palmans op gelijke hoogte. Maikel had weinig moeite met het randspel van Jan van Dijk. Doordat zijn tegenstander de rand indook, kon Maikel alle centrumvelden bezetten. De partij duurde niet lang, want Van Dijk overzag een simpele combinatie en kon gelijk opgeven (3-3).

Roland Kreeft speelde een degelijke partij tegen Yuen Wong. Lange tijd was het gelijkwaardig spel. In het middenspel ging Roland iets te agressief en te snel verder met een centrumaanval. Hierdoor kreeg Wong een mooi aanknopingspunt om tegen te spelen. Uiteindelijk kon Roland niet meer voorkomen dat zijn centrumaanval verloren zou gaan (3-5).

Maarten Wichgers hield het rustig en koos voor een klassiek speltype tegen Peter Hoopman. Het vuurwerk was in deze partij niet aan de orde. Beiden waren wel tevreden met een puntendeling (4-6).

Martijn Vissers mocht aantreden tegen grootmeester Andrej Kalmakov. Vissers kwam niet goed uit de opening en kreeg wat zwaktes op zijn lange vleugel. Kalmakov profiteerde hier optimaal van door de lange vleugel buitenspel te zetten. Uiteindelijk gaf Martijn op in een slechte stand, maar verloren was het waarschijnlijk niet (4-8).

Zainal Palmans kon ook geen schade aanrichten bij tegenstander Marino Barkel. In een wederzijdse flankaanval koos Zainal voor een zwaar omsingelingsplan door naar de rand te ruilen. Er kwam vervolgens een complexe stand op het bord met allerlei tactische wendingen, alleen Barkel had de stand beter onder controle (4-10).

Klaas Hendrik Leijenaar maakte het zichzelf wel heel spannend. Tegen Gil Salomé was het besef van tijd even weg. Met nog één seconde op de klok produceerde Klaas Hendrik supersnel een zet om een kloknederlaag te voorkomen. Hierna trok Klaas Hendrik gelijk aan de rem en ruilde de aanval van zijn tegenstander weg om meer overzicht te krijgen. Via een klassiekje werd het remise (5-11).

Nicole de Vries wou op voorhand de partij niet ingewikkeld maken tegen Herman Hilberink, en dat lukte! Na een rustige opening speelden beiden met een rechterpiramide, het modern spelsysteem. Toch ging het niet vlekkeloos bij Nicole, want ze kreeg onnodig veel problemen in een klassieke stand. Hierdoor kreeg ze een akelige hangende schijf. Gelukkig was Hilberink slordig in de afwerking na een offeractie van Nicole. En werd de partij toch nog remise (6-12).

De derde jeugdspeler van het MTB, Wouter Sosef, was als laatste uit tegen Gerbrand Hessing. Wouter had moeite met de openingsbehandeling van Hessing die uiteindelijk voordelig klassiek kreeg. Sosef vocht als een leeuw tot aan het eindspel, maar kon een nederlaag niet voorkomen (6-14).

MTB Hoogeveen staat met deze uitslag onderaan in de ereklasse. En dat betekent degradatie. Met nog vier rondes te gaan zijn er nog kansen om promotie-degradatie af te dwingen. Over twee weken spelen de MTB’ers uit tegen Rotterdam.

Verslag: Zainal Palmans

Foto: Zainal Palmans

 

Geef een reactie