Houdini-act brengt Noordscheschut opnieuw in finale PWZ

Het pleit leek beslecht en de spreekwoordelijke geit gemolken. Men moet het met eigen ogen hebben aanschouwd, de halve finale van het Protos Weering zaaltoernooi gespeeld in De Citadel te Dedemsvaart. Qua scoreverloop was het één grote Punica-oase, met verrassende uitslagen en meer spanning dan goed voetbal. Tot aan de laatste wedstrijd leek Hoogeveen (zaterdag) de beste papieren in handen te hebben. Maar een sensationele 5 – 0 overwinning tegen Elim leverde de mannen van Marc van Meel en Gerjan Brakel alsnog het felbegeerde finaleticket op.

 

DZOH

De eerste wedstrijd van de avond was tegen DZOH uit Emmen. Al na acht seconden dook Nick Koster vrij op voor de sluitpost van DZOH, maar tot driemaal toe kreeg Koster het speeltuig niet tegen de touwen. Enkele minuten later mocht Melvin Mol aanleggen voor een vrije trap, maar ook deze werd niet verzilverd. Aan de andere zijde was het bij de eerste de beste uitval wel meteen raak. In de 6e minuut combineerde DZOH soepel door het hart van de Schut-defensie wat resulteerde in de 0 – 1. Noordscheschut reageerde meteen. Een inzet van de van een griep herstelde Danny Kiekebelt belandde nog op het lichaam van de keeper, een inzet van Ton Kamping ging over, maar in de 9e minuut was het toch Kiekebelt die vanuit de draai de gelijkmaker in de verre hoek prikte. Hierna golfde het spel openneer, grote mogelijkheden creëerde men niet. Een inzet van DZOH verdween over het doel van Wiebe Zinger. Aan de andere zijde mikte Koster voorlangs, mikte Jos Kroezen te hoog en werd een inzet van Kamping gekeerd. Zodoende eindigde de wedstrijd in een terechte remise.

 

Germanicus

Het tweede treffen van de avond was tegen Germanicus uit Coevorden, gecoacht door oud Schuttrainer André Mulder. De vele toeschouwers, De Citadel was tot de nok toe gevuld, gingen er eens goed voor zitten. Al in de eerste speelminuut was Kroezen dichtbij de openingstreffer, zijn listige inzet werd echter gekeerd. Enkele minuten later poogde Kroezen opnieuw de score te openen, ditmaal verdween zijn inzet over de deklat. Noordscheschut voerde de boventoon, zonder zelf echt groots te spelen, creëerde men toch een handvol mogelijkheden. Een schot van Mol verdween naast, een inzet van Koster met een uiterste krachtsinspanning van de lijn gehaald en een doelpoging van Kiekebelt werd gekeerd. Ook Kroezen deed een duit in het zakje, zijn inzet belandde op de paal. Een doelpunt hing in de lucht. En nadat een schot van Kamping eerst nog langs de verkeerde zijde van de paal verdween, was het een minuut later wel raak. Aron Boer was het eindstation van een vlot-lopende aanval over meerdere schijven en tekende van dichtbij de 1 – 0 aan. Enkele minuten later was het echter ook alweer gelijk. Bij de eerste de beste aanval van Germanicus stond de 1 – 1 alweer op het scorebord. De Schutters gingen niet bij de pakkenneer zitten. Koster mikte voorlangs en een listige overstap van Mol had niet het gewenste resultaat. In de 21e minuut mocht Mol aanleggen voor een vrije trap. Hij had oog voor Kiekebelt, die van dichtbij, in twee keer, de 2 – 1 binnenschoot. Na deze treffer besloot Germanicus om de druk op te voeren. Zinger redde bekwaam bij een eerste inzet. Hierna besloot Germanicus een voetballende keeper in te zetten, maar andermaal bracht Zinger adequaat redding. Dat het inbrengen van een extra veldspeler toch de nodige risico’s met zich meebrengt bleek ook nu weer. Want in de 24e minuut onderschepte Koster het speeltuig en schoot vanaf eigen helft de bevrijdende 3 – 1 tegen de touwen.

Hoogeveen (zaterdag)

De derde wedstrijd van de avond werd gespeeld tegen buurman Hoogeveen. Het eerste wapenfeit kwam van de voet van Koster, maar deze verdween naast. Aan de andere zijde maakte Zinger een inzet van Hoogeveen onschadelijk. Nadat een inzet van Mol over verdween, werd aan de andere zijde toch de score geopend. In de 4e speelminuut werd een voorzet vanaf links bij de tweede paal binnengetikt achter een kansloze Zinger. Noordscheschut probeerde de stand meteen weer gelijk te trekken. Maar een inzet van Koster ging voorlangs en Kroezen kwam een teenlengte te kort om de gelijkmaker te produceren. In de 6e minuut werd een onachtzaamheid in de verdediging van de Schutters genadeloos afgestraft, dit resulteerde in de 0 – 2 voor Hoogeveen. Aan Noordscheschut nu de taak om het tij te keren. Een inzet van Kiekebelt werd gepakt door een voortreffelijk keepend Raimon Benjamins en een inzet van Kamping verdween enkele centimeters langs de verkeerde zijde van de paal. Toch was het diezelfde Kamping die in de 10e minuut de spanning weer terugbracht in de wedstrijd, door de 1 – 2 binnen te schieten. Lang konden de Schutters van deze kleine marge niet genieten, want amper een minuut later lag het speeltuig opnieuw achter een verbouwereerde Zinger. Hierna probeerde Noordscheschut van alles, maar te veel spelers behaalden niet hun gebruikelijke niveau. Men was niet bij machte om een bres te slaan in de defensie van de compact-spelende opponent. Inzetten van Kamping en Boer leverden niet het gewenste resultaat op. Toen in de 13e minuut Danny Kuiper het leer onderschepte en na een soloactie de 1 – 4 binnenschoot, was het pleit beslecht. Noordscheschut probeerde nog van alles, maar ondanks enkele hachelijke situaties aan beide zijden werd er niet meer gescoord.

 

Elim

Het laatste treffen van de avond was opnieuw een derby, ditmaal was Elim de opponent. Voor Elim was het maximaal haalbare een tweede plaats, een ticket voor de tussenronde. Noordscheschut moest met minimaal vier doelpunten verschil winnen om alsnog poulewinnaar te worden. Beide teams werden hartstochtelijk aangemoedigd door hun grote supportersscharen. Jarno Prijs was dichtbij de openingstreffer, maar hij mikte naast het doel van Zinger. Aan de andere zijde werd een inzet van Koster gekeerd en verdween een doelpoging van Kroezen naast. Noordscheschut gretig op jacht naar de eerste treffer, en deze maakte men spoedig. Kiekebelt brak de ban en tekende in de 3e minuut de 1 – 0 aan. Amper een minuut later was Koster dicht bij een verdubbeling van de score, zijn inzet verdween echter enkele centimeters voorlangs. Lang hoefden de Schutters toch niet te wachten op een tweede treffer, want in de 6e minuut schoot Mol de 2 – 0 op het scorebord. Het was deze fase alle zeilen bijzetten voor een vermoeid ogend Elim. Noordscheschut wervelde bij vlagen door de zaal en de mogelijkheden regen zich aaneen. Maar vooralsnog wisten Koster en Kiekebelt de score niet verder uit te breiden. Aan de andere zijde poogde Elim om de aansluitingstreffer te produceren, maar van dichtbij mikte men naast het doel van Zinger. In de 12e minuut kwam Noordscheschut dan toch op een 3 – 0 voorsprong. Een inzet van Kiekebelt werd met de nodige moeite gekeerd. Koster was er als de kippen bij om van dichtbij de rebound binnen te schieten. Enkele seconden later was Noordscheschut al dicht bij de felbegeerde vierde treffer. Maar een inzet richting de kruising, van de voet van Mol, werd door doelman Carlo Hidding uit het doel geranseld. Het bleek slechts uitstel van executie, want amper een minuut later tekende Mol alsnog de 4 – 0 aan. De vele blauwwitte toeschouwers in extase, men kwam superlatieven tekort om deze ontlading te omschrijven. Ondanks dat de marge van vier treffers inmiddels was bereikt bleven de Schutters op jacht naar een verdere uitbreiding van score. Elim streed voor wat het waard was, maar kon de dadendrang van de blauwwitten niet stuitten. Schoten van Kevin van Dalen, Kamping en Kroezen vonden niet het gewenste resultaat. In de 18e minuut werd het plafond haast van de sporthal afgeblazen toen Kiekebelt kiezelhard de 5 – 0 tegen de touwen joeg. De wedstrijd was gespeeld, de goede marge bereikt en de wedstrijd werd zonder verdere noemenswaardigheden tot het eindsignaal uitgespeeld.

 

Finaledag

Een waar wonder was geschied. Waar niemand nog een kans gaf voor een finaleplaats, werd deze alsnog bewerkstelligd. De laatste wedstrijd tegen Elim viel alles op de juiste plaats, men scoorde op de goede momenten en vocht tot aan de laatste speelminuut. Na het laatste fluitsignaal werd er uitbundig feestgevierd door de spelers, begeleiding en de vele meegereisde supporters. Voor de vijfde maal op rij mag Noordscheschut deelnemen aan de finaledag, zaterdag 11 januari te Angelslo. Het ging andermaal niet van een leien dakje en er zijn genoeg zaken voor verbetering vatbaar, maar daar maalt nu verder niemand om. De finaledag is een prachtig avontuur op zich. Een prestatie van formaat waar men komende zaterdag met zijn allen weer kan gaan genieten. Noordscheschut is op voorhand misschien dan wel geen favoriet, maar als we er dan toch zijn……

Foto: De razende reporter

Deel dit bericht!

Geef een antwoord