Noordscheschut zonder puntverlies naar kwartfinale PWZ

Afgelopen zaterdag was sporthal Het Activum te Hoogeveen opnieuw het decor van de eerste ronde van het roemruchte Protos Weering zaaltoernooi. Noordscheschut was deze eerste speelronde gekoppeld aan Dwingeloo, Rouveen, Nieuw Balinge en Pesse. De vonken spatten er nog niet vanaf, maar Noordscheschut was deze avond duidelijk de bovenliggende partij. Met vier degelijke overwinningen behaalde men de kwartfinale, welke donderdag 2 januari opnieuw in Het Activum zal worden afgewerkt.

Dwingeloo

De tweede wedstrijd van de avond, Pesse won het eerste duel met 2 – 1 van Rouveen, trad Noordscheschut aan tegen Dwingeloo. De finalist van de vorige jaargang ging voortvarend van start. Al na twintig seconden was Jos Kroezen het eindstation na een wervelende combinatie en tekende van dichtbij de 1 – 0 aan. Enkele seconden later was Melvin Mol ook al dicht bij een verdubbeling van de score, zijn inzet werd echter gekeerd. Noordscheschut deelde de lakens uit. Toch was het moeilijk een bres te slaan in de parkeer-de-bus-modus van de opponent. In de 7e minuut was Nick Koster er als de kippen bij om een fout af te straffen en werkte de 2 – 0 binnen. Enkele minuten later bracht Aron Boer met een vlammend afstandsschot de marge op drie treffers. Noordscheschut bleef veelvuldig in balbezit. En op de spaarzame uitvallen van Dwingeloo had Wiebe Zinger een passend antwoord. In de 17e minuut was het andermaal raak voor Noordscheschut. Hartstochtelijk aangemoedigd door de weer in grote getale aanwezige Schutters, soleerde Kevin van Dalen behendig langs enkele tegenstanders. Het speeltuig kwam terecht voor de voeten van Mol die de 4 – 0 voor zijn rekening nam. Hierna volgden meerdere goede mogelijkheden. Maar Koster vond de keeper op zijn weg en een inzet van Mol spatte uiteen op de paal. Het slotakkoord van de eerste wedstrijd was ook voor Mol. Met enkele lichtvoetige bewegen soleerde Mol door de defensie van Dwingeloo en bracht de 5 – 0 op het scorebord.

Nieuw Balinge

De tweede wedstrijd voor Noordscheschut was tegen streekgenoot Nieuw Balinge. Opnieuw een snelle voorsprong voor de equipe van Marc van Meel. Ditmaal schoot Mol al na enkele minuten een vrije trap binnen. Aan de andere zijde voorkwam Zinger een tegentreffer. Noordscheschut draaide de duimschroeven flink aan en ging op jacht naar de 2 – 0. Een schot van Van Dalen verdween over, een inzet van Danny Kiekebelt ging voorlangs en twee inzetten van de voet van Mol leverden niet de gewenste treffer op. De sluitpost van Nieuw Balinge bleek een ware sta-in-de-weg, want ook inzetten van Robin Sikken, Kroezen, andermaal Kiekebelt en Ton Kamping werden gekeerd. Ondanks de vele goede mogelijkheden bleef het slechts 1 – 0. Nadat andermaal Koster en Kroezen, hij raakte de paal, het net niet wisten te vinden leek iedereen zich te verzoenen met een minimale overwinning. Ook een kopbal van Koster, enkele centimeters van de doellijn belandde op paal. Toch kwam er alsnog loon naar werken. Nadat eerst Zinger twee minuten voor tijd zijn uitstekende keeperskwaliteiten etaleerde, met een fabelachtige redding, brak Kiekebelt in de 23e minuut de ban door de bevrijdende 2 – 0 aan te tekenen. Het pleit was beslecht. In de slotminuut doken Kiekebelt en Koster samen vrij op voor de keeper van Nieuw Balinge. Kiekebelt behield het overzicht en stelde Koster in staat om de 3 – 0 eindstand binnen te schuiven.

Rouveen

Het derde treffen van de avond was tegen Rouveen. De wedstrijd begon in laag tempo. Het eerste wapenfeit kwam van de voet van Mol, zijn inzet verdween naast. Enkele minuten later was Mol na een combinatie door het centrum opnieuw het eindstation, ditmaal vond hij de keeper op zijn weg. In de 6e minuut was het dan toch raak. Koster pegelde de 1 – 0 binnen. Ook Rouveen liet zich niet onbetuigd, maar Mol stond zijn keeper bij door een inzet van de lijn te halen. Aan de andere zijde verdween een inzet van Kamping over en spatte een vrije bal van Koster uiteen op de deklat. Ook een inzet van Boer verdween langs de verkeerde zijde van de paal. Nadat Zinger eerst prima redding kon brengen op een inzet van Rouveen, was het een minuut later wel raak. Vanuit een vlijmscherpe uitval tekende men de 1 – 1 aan. Tien seconden later leek Koster Noordscheschut weer op voorsprong te brengen, maar zijn inzet scheerde rakelings over. Enkele minuten later joeg dezelfde Koster alsnog de 2 – 1 binnen. Hierna besloot Rouveen risico’s te gaan nemen, men verving de keeper voor een vijfde veldspeler. Koster strafte deze omzetting echter binnen enkele seconden af, door vanaf eigen helft schitterend de 3 – 1 binnen te schieten. De wedstrijd was beslist. Het slotakkoord was voor Kiekebelt. Nadat een inzet van eigen helft eerst nog naast het doel hobbelde, was het in de 23e minuut alsnog raak. En hoe! Na een weergaloze solo kegelde Kiekebelt met een snoeiharde uithaal, onderkant lat, de 4 – 1 eindstand binnen.

Pesse

De laatste wedstrijd van de avond zou de beslissing gaan brengen wie zich deze avond tot poulewinnaar mocht kronen en tijdens de kwartfinale opnieuw mag aantreden in Het Activum. Ook Pesse had deze avond alle drie de wedstrijden gewonnen, wel met meer moeite dan Noordscheschut. Het doelsaldo was ook duidelijk in het voordeel van de Schutters, dus een gelijkspel zou volstaan voor de poulewinst. Noordscheschut liet er geen twijfel over bestaan. Men was ook van plan om Pesse aan de zegekar te binden. Een inzet van Kroezen werd gekeerd, ook de rebound van Koster werd tijdig onschadelijk gemaakt. In de 3e minuut trof Mol de paal. Aan de andere zijde trachtte Patrick Poeste Zinger te verschalken met een sierlijke hakbal, deze verdween echter ruim naast. Noordscheschut bleef de boventoon voeren. Andermaal werd een inzet van Kroezen gekeerd en ook twee inzetten van Kiekebelt hadden niet het gewenste resultaat. Maar driemaal is scheepsrecht. Want bij een derde doelpoging van Kiekebelt was het alsnog raak. Vanuit de draai schoot hij snoeihard de 1 – 0 in de kruising. Een minuut later stond het echter alweer gelijk. Marco Hartman, aan het begin van dit seizoen nog Schutter, werkte van dichtbij het leer achter een kansloze Zinger. Aan de andere zijde leek Koster Noordscheschut weer op voorsprong te zetten, een prachtige reflex van de sluitpost van Pesse gooide roet in het eten. Hierna sloeg de vlam kortstondig in de pan. Na een overtreding van Hartman op Van Dalen liepen de gemoederen binnen de lijnen hoog op. Hartman werd met een gele prent naar het strafbankje gedirigeerd. Met name Pesse-speler Poeste excelleerde in wangedrag, in een uiterste poging de Schutters uit de tent te lokken. Men reageerde hier wijselijk niet op, wonderwel werden de misselijkmakende provocaties van Poeste niet bestraft. Toen na enkele minuten de rust was wedergekeerd, nam Noordscheschut sportief revanche. De ontstane overtalsituatie werd vakkundig uitgespeeld. De volledig vrijgespeelde Koster schoot van dichtbij de 2 – 1 binnen. Gezien het spelbeeld meer dan terecht. Noordscheschut ging op jacht naar meer. Kiekebelt nam het doel van Pesse tweemaal onder vuur, zonder resultaat. Ook een inzet van Mol kon worden gekeerd. Toch kwam Pesse weer terug in de wedstrijd. Ditmaal ontving Van Dalen een gele prent, na het onderbreken van een kansrijke aanval. Pesse kon met een man meer echter geen vuist maken. Sterker nog, de grootste kans was voor Mol, maar diens inzet verdween naast het lege doel. Kort voor het sluiten van de markt moest Zinger nog eenmaal handelend optreden. Hij had passend antwoord op een inzet van Hartman. En nadat een lob van Koster naast verdween, werd de eindstand bepaald op 2 – 1.

Vier verdiende overwinningen voor de blauwwitte formatie van Van Meel en Gerjan Brakel. Defensief wordt er niet of nauwelijks iets weggegeven. Het aanvallende tempo kan nog een paar tandjes hoger, maar de vele toeschouwers hebben zeker genoten van enkele schitterende treffers. Donderdagavond 2 januari mag Noordscheschut andermaal aantreden in Het Activum. Tijdens de kwartfinale zal met dan aantreden tegen Mariënberg, Achilles 1894, Hodo en MSC. Vooral met de laatstgenoemde heeft Noordscheschut nog een appeltje te schillen, na de ruime nederlaag vorig jaar in de grote finale.