Mantelzorg stopt niet met de feestdagen

Hoogeveen – Het geven van mantelzorg is voor veel mensen iets vanzelfsprekends. Er is vaak geen keus. Een kind blijkt gehandicapt, een vader gaat dementeren, een moeder krijgt een hersenbloeding of een partner krijgt een chronische ziekte. Het kan iedereen overkomen. Het is heel normaal om iemand een handje te helpen en het kan je veel voldoening geven. Echter wanneer de zorg intensief en langdurig is, kan het erg zwaar worden. Denk aan stress, oververmoeidheid of lichamelijke klachten. De zorg zal de komende jaren steeds zwaarder worden voor mantelzorgers nu (zorg)instanties, overheid en gemeentes steeds meer bezuinigen op zorg en sociaal domein.

Wanneer je intensief zorgt voor een hulpbehoevende dan ben je een mantelzorger. De richtlijn die Stichting Welzijnswerk Hoogeveen (SWW) hanteert is dat de zorg gemiddeld langer dan 3 maanden duurt en meer dan 8 uur per week omvat. Deze acht uur omvat niet alleen fysieke belasting maar ook de mentale belasting die deze zorg met zich meebrengt. Ook voor de jongere mantelzorgers geldt deze richtlijn. Kinderen die opgroeien in een situatie waarin er zorgen thuis zijn mogen zij net als volwassenen gebruik maken van de ondersteuning van de mantelzorgconsulenten en deelnemen aan de voor hen gepaste uitjes.

Voor meer informatie kan er contact opgenomen worden met één van de mantelzorgconsulenten van Stichting Welzijnswerk Hoogeveen via telefoonnummer: 0528-278855.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord