Amusement

Overweldigend drukke tiende editie Winterbierenfestival

Hoogeveen – De tiende editie van het Winterbierenfestival was zeer geslaagd. Er was van het zomer sprake dat het evenement door een gekorte subsidie niet meer zou plaatsvinden. Later in het jaar sloeg een nieuwe organisatie alsnog de handen ineen om een nieuwe editie te laten plaatsvinden op deze zondag. 

Afgelopen zomer werd bekend dat de subsidie voor het Winterbierenfestival werd gehalveerd door Stichting Centrummanagement. Door deze halvering kregen de vrijwilligers het financiële plaatje niet meer rond en was er sprake dat het festival niet meer zou plaatsvinden. In september werd bekendgemaakt dat John Harold Smit (De Lekkernij), Henri Stoefzand (De Lijst) en Bas Wilhelmus (Dégust) de handen ineen zouden slaan om alsnog een tiende editie te organiseren. Het evenement is in samenwerking met Stichting Pint regio Noord, De Wortketel en Drentse brouwersgilde.

Tussen twee uur en half vijf in de middag was er een constante lange rij voor de ingang en het aantal bezoekers was dan ook meer dan de organisatie op had kunnen hopen. Het evenement was groter en breder opgezet dan voorgaande edities, met verschillende tentjes verdeeld over het plein voor De Lijst en Dégust. Hier waren veel bezoekers erg tevreden over, omdat het evenement daardoor niet zo vol voelde als het daadwerkelijk was. De verschillende brouwerijen stonden in een U-bocht om de kleinere tentjes heen, waardoor er veel doorloop was tussen de verschillende stands. De sfeer was overweldigend positief en bezoekers hadden, ondanks het regenachtige weer, een hoop plezier. De grote tent stond overvol, met een hoop bezoekers die genoten van de vele speciaalbieren én van de muziek dat door liveband By Accident werd gespeeld. Tijdens een fotomomentje op het podium, werd door de band opgeroepen om even te proosten op het evenement en daar werd door het publiek enthousiast op gereageerd.

Er waren 11 brouwerijen aanwezig op het evenement, die allerlei speciaalbieren serveerden. Blondbier, winterbieren, glühkriek en zelfs een heuse Eisbeer van 21%. Het was vooraf een verassing welke bieren de brouwerijen mee zouden nemen, maar uiteindelijk waren dit er meer dan 40. De aanwezige brouwerijen waren:

 • Jonge Beer – Hoogeveen
 • Mommeriete – Gramsbergen
 • Den Duiyk – Zwolle
 • Bax bier – Groningen
 • Kleine beer -Lemmer
 • Mop van Dalfsen – Dalfsen
 • De Veteraan – Emmen
 • Avereest – Dedemsvaart
 • Gulzige gans – Coevorden
 • Maallust – Veenhuizen
 • Westerwolde – Vlagtwedde

De organisatie was al net zo tevreden over de editie, of misschien zelfs nog iets meer dan de bezoekers. Door de berichtgeving van de zomer en de gekorte subsidie was het nog maar afwachten of bezoekers nog zaten te wachten op het festival. Echter, de kaarten uit de voorverkoop waren op donderdag 19 december al uitverkocht en entreekaarten konden dus enkel nog aan de ingang gekocht worden. Rond de klok van 5 moesten er zelfs nieuwe glazen aangerukt worden door de boven verwachting hoge bezoekersaantallen. Bas Wilhelmus van Dégust liet weten dat hij hoopt dat Gemeente Hoogeveen inziet met deze editie dat het evenement een toegevoegde waarde heeft voor Hoogeveen en omstreken, omdat een groot deel van de bezoekers ook vanaf buiten de gemeente naar het festival toe komen.

Tekst: Judith Bos.
Foto’s: GD Fotografie.

Geef een reactie