Gezondheid

Duizendste baby 2019 in het WZA geboren

Jolien is de duizendste baby die in 2019 werd geboren in het WZA (Wilhelmina Ziekenhuis Assen). Dit gebeurde donderdagavond 19 december rond 19.00 uur. Jolien is een van de laatste baby’s die in de oude verloskamers van het ziekenhuis ter wereld kwam. Half januari worden namelijk de eerste delen van het totaal verbouwde Ouder en Kind-centrum opgeleverd, waaronder vier moderne verloskamers.

Moeder Sabine en kind maken het uitstekend. Baby Jolien kreeg een warm welkom in het WZA. De stichting Vrienden van het WZA schonk haar een WZA-knuffelbeer en haar ouders Sabine en Jimmy kregen een boeket bloemen overhandigd. “Het is natuurlijk jammer dat de nieuwe verloskamers nog net niet klaar zijn”, zegt moeder Sabine, “maar we zijn desondanks heel tevreden hoe alles is verlopen. Jolien is ons eerste kindje, ze is prachtig.”

Eerste delen in januari opgeleverd
Afgelopen zomer is het WZA begonnen met de bouw van het nieuwe Ouder en Kind-centrum. De kraamafdeling C0 (begane grond) en de kinderafdeling C1 (eerste verdieping) worden samengevoegd en verbonden met een trap. Zo ontstaat één Ouder en Kind-centrum waar gezinsgerichte zorg wordt geleverd. In januari worden de eerste delen van het Ouder en Kind-centrum opgeleverd: in totaal twaalf eenpersoonskamers en vier ruime, goed geoutilleerde verloskamers. Twee ervan hebben een bevallingsbad. Voor de zomer van 2020 is het gehele Ouder en Kind-centrum klaar voor de feestelijke opening.

Ouders en kinderen bij elkaar
Het nieuwe Ouder en Kind-centrum krijgt een heldere en open uitstraling, door gebruik van rustige basiskleuren met enkele frisse accenten. Er komen eenpersoonskamers voor maximale privacy van de pas bevallen vrouw en haar partner. Ook op de kinderafdeling komen eenpersoonskamers. Berntilde Scholten: “Maar het allerbelangrijkste is dat in ons nieuwe Ouder en Kind-centrum ouders en hun kinderen zo veel mogelijk bij elkaar kunnen blijven als er iemand ziek is of onderzoeken moet ondergaan. Dit geldt ook voor een net bevallen moeder en haar pasgeboren kindje, ook als de één specialistische kraamzorg nodig heeft en de ander specialistische kinderverpleegkundige zorg. Door de bouw van het Ouder en Kind-centrum kunnen moeder en kind op dezelfde kamer blijven en is er ook voor de partner een slaapplek. Zo wordt deze nog meer bij de zorg betrokken.”

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: