Dammers MTB strijdend ten onder

Hoogeveen – In de vijfde ronde van de nationale competitie kreeg MTB Hoogeveen de huidige landskampioen Hijken DTC op bezoek. Hijken DTC heeft een enorm sterk team met maar liefst acht grootmeesters. Het was dan ook wel verwacht dat MTB Hoogeveen het enorm zwaar zou krijgen. Hijken DTC won de wedstrijd ook met 14-6. MTB Hoogeveen 2 won wel met 11-9 van Hijken DTC 3. MTB Hoogeveen 3 verloor met 13-7 van Oosterveen uit Gramsbergen.

Wouter Sosef was als eerste klaar. Aan bord 10 kwam hij drievoudig Nederlands kampioen Hans Jansen tegen. Jansen, bekend om zijn geniale creativiteit, was weer opdreef. Met creatief aanvalsspel spijkerde hij de centrumstand van Wouter langzamerhand dicht (0-2).

Teamleider Rick Hakvoort zorgde voor een tegendoelpunt ten koste van Jan Mente Drent. Rick profiteerde ragfijn van een voordeeltje na de opening en liet vervolgens zichzelf opsluiten in een hekstelling. Op het moment suprême speelde Rick een slimme centrumaanval met tactisch venijn. Drent lette niet op en ging de boot in met een fraaie hielslag over vijf schijven (2-2).

Zainal Palmans speelde een sterke pot tegen grootmeester Hendrik van der Zee. Van der Zee nam in de opening een halve hekstelling in, maar Zainal speelde dit nauwkeurig tegen. In het late middenspel kon Zainal zijn voordeel niet doordrukken en moest toen berusten in een puntendeling (3-3).

Keita Desmet speelde een rustige partij tegen grootmeester Martin Dolfing. Lange tijd ging het ook gelijk op en speelde ze beide naar een klassieke stelling. Maar in het late middenspel was Keita niet aan het opletten en liet een drie-om-drie doorbraak toe waardoor Dolfing alsnog won. (3-5).

Invaller Geert Kleine mocht de plaats innemen van de afwezige Klaas Hendrik Leijenaar. Geert speelde een verdienstelijke partij tegen Wouter Wolff en hield het ook lang vol. Maar de klasse van Wolff was wel goed te merken in de partij. Met een ijzersterk speelplan werd Geert langzamerhand in de verdediging gedrukt (3-7).

Martijn Vissers had de eer om tegen oud-wereldkampioen Harm Wiersma te mogen spelen. En dat deed hij met veel bravoure, want Martijn ging met attractief aanvalsspel de partij in. In het middenspel was de stelling enorm complex. Beide spelers zaten toen in tijdnood, alleen Wiersma had meer grip op de stelling. Martijn had wel mogelijkheden op ingewikkelde remise-acties, maar dat kon hij niet allemaal bolwerken (3-9).

Maarten Wichgers leverde een sterke prestatie door grootmeester Wouter Sipma op remise te houden. Sipma heeft namelijk ongeveer 300 ratingpunten meer. Maarten kreeg in de opening een flankaanval tegen en trok op tijd aan de rem om niet te worden weggevaagd. Na een grote afwikkeling moest Maarten zijn verdedigingskunsten laten zien en dat deed hij voortreffelijk. Sipma kon zijn voordeel namelijk niet goed uitbouwen (4-10).

 

 

Ook Maikel Palmans kreeg een flankaanval tegen van grootmeester Auke Scholma. Scholma is niet alleen oud-Nederlands kampioen, maar ook voormalig MTB Open winnaar. Hij won de editie van 2017. Maikel had weinig trek om de flankaanval tegen te spelen en ruilde de aanval resoluut weg. Wat er volgde was een klassiek-achtige partij met beter spel voor Scholma. Toch was Maikel die verrassend winst had kunnen nemen met een forcing en een daaropvolgende damcombinatie. Een gemist kans voor Maikel die vervolgens alle zeilen bij moest zetten met allerlei offertjes (5-11).

Natalia Sadowska had het niet gemakkelijk tegen de Litouwse grootmeester Aleksej Domchev. De hele partij stond ze namelijk onder druk en moest daardoor in het late middenspel flink op de rem trappen. Met een nuttig offertje van Natalia wist ze de weg naar remise te vinden, maar in het eindspel ging het toch fout (5-13).

Nick Waterink was als laatste uit tegen de tweevoudig wereldkampioen Roel Boomstra. Nick behaalde een mooie persoonlijke prestatie door de wereldkampioen op remise te houden. Maar hij moest er wel hard voor knokken, want Boomstra trok alle registers open om de twee punten binnen te halen. In het late middenspel brak Boomstra gevaarlijk door. Het eindspel wat ontstond zag er rooskleurig uit voor Boomstra, maar Nick verdedigde zich erg handig en plaatste zelfs een nodig damoffer om een punt binnen te halen.

MTB Hoogeveen staat in de ereklasse op een gedeeld laatste plaats, samen met het team uit Arnhem. Over twee weken wordt de laatste ronde gespeeld voor de winterstop. Dan mogen ze uit naar Culemborg.

Foto: Zainal Palmans

Op de foto: Wouter Sosef tegen Hans Jansen

Geef een reactie