Gezondheid

Muziek als behandeling bij Treant Zorggroep

Hoogeveen: Muziek biedt ontspanning en vermaak, maar kan ook heilzaam zijn: goed voor lichaam en geest. Daarom introduceert Treant Zorggroep muziektherapie voor de behandeling van lichamelijke-, cognitieve-, en/of psychische problemen en chronische aandoeningen van bewoners en cliënten. Treant verwelkomt drie muziektherapeuten die werkzaam zijn op de Treant- locaties voor wonen en zorg in Emmen, Hoogeveen/De Wolden, Borger-Odoorn en Coevorden.

‘Een melodie als therapie inzetten om beter te leren lopen of probleemgedrag bij dementie te verminderen, zodat bewoners en cliënten ondanks hun beperking of ziekte een fijn leven kunnen leven. Dat is waar het om draait bij muziektherapie’, aldus Kees Veling, directeur care van Treant Zorggroep. ‘Ik ben blij en trots dat Treant deze behandelvorm vanaf nu aanbiedt.’

Behandeling

‘Elke behandeling is maatwerk’, legt Martijn Bergstra, een van de drie muziektherapeuten, uit. Luisteren naar muziek, bewegen op muziek, zingen en stemoefeningen doen of zelf muziek maken, bijvoorbeeld op de piano, gitaar of met percussie-instrumenten behoren tot de opties. Bewoners en cliënten hoeven geen muzikale vaardigheden te hebben voor de therapie: ‘De behandeling gaat niet over de muziek zelf. Muziek is juist het middel om te werken aan herstel en het verminderen van klachten’. Muziektherapie wordt zowel individueel als in groepsverband aangeboden en kan onderdeel zijn van diverse behandelingen van verschillende behandelaars van Treant.

Muziek werkt

Dat muziek werkt als behandeling weet Treant dankzij Esther Groenhof en Laura Paalman, twee studenten muziektherapie, die in 2018 onderzoek deden naar de toegevoegde waarde van muziektherapie voor bewoners en cliënten met uiteenlopende klachten. Dit onderzoek liet verbluffende resultaten zien en daarom verwelkomt Treant nu maar liefst drie muziektherapeuten: Martijn Bergstra, Sabine Abels en Samir Mansour.

Over de muziektherapeuten

Martijn Bergstra houdt zich onder andere bezig met het verminderen van taalstoornissen, waarvoor hij intensief samenwerkt met de logopedisten van Treant. Sabine Abels gebruikt vooral haar stem om troost, ontspanning, vreugde of warmte te bieden: ‘door te zingen voor mensen durven ze zelf vaak hun emoties te voelen en deze te laten klinken. Hierdoor verandert hun stemming en voelen ze zich prettiger’, aldus Sabine. Samir Mansour is gespecialiseerd in neurologische muziektherapie: ‘bewegen op ritme geeft leiding aan bewegingen. Hierdoor verbetert bijvoorbeeld het lopen of iemand kan zijn of haar arm weer gebruiken’, legt hij uit. Voor het verminderen van probleemgedrag bij dementie kunnen bewoners en cliënten bij alle muziektherapeuten terecht. De therapeuten geven zorgmedewerkers ook handvatten om zelf muziek in te zetten in de zorg die zij verlenen.

v.l.n.r. Sabine Abels, Samir Mansour en Martijn Bergstra (Foto: Bianca Verhoef Fotografie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen