Column

Kantlijn: CDA en Bethesda. De balans kan opgemaakt worden.

Toen ik mij nog actief inzette in de strijd tegen de onzalige plannen van Treant zat ik geregeld met Klaas Reenders aan tafel bij wethouder Erik Giethoorn. In een heftige bui heb ik daar eens gezegd dat de gemeente veel te slap optrad. Er aan toevoegend dat ik, als het moment daar was, de rekening in het openbaar zou presenteren. Thans is het moment gekomen voor die rekening, maar die rekening is niet alleen voor Erik Giethoorn.

Door Frits Kappers


Wim Kan zei ooit in een van zijn ongeëvenaarde oudejaarsconferences (nog op de radio): “Het CDA is net iemand die ’s ochtends wakker wordt. Ze draaien naar rechts, ze draaien naar links, maar ze komen er niet uit.” Beter kan het nog steeds niet gezegd worden. Het is immer nog hetzelfde liedje. Niet alleen bij de Christen-Democraten overigens, maar omdat zij bij vrijwel alle belangrijke wetgeving in ons land een belangrijke bepalende rol speelden staat de schijnwerper wel het vaakst op hen gericht.

Ik kreeg er in 2012 voor het eerst mee te maken in de persoon van toenmalig fractievoorzitter Henk Reinders. Direct na mijn aan de gemeenteraad gerichte petitie liet Reinders opde website van de lokale CDA-afdeling optekenen dat met mij was gesproken over samenwerking. Het was gelogen en het heeft mij de grootst mogelijke moeite gekost deze annexatie van mijn petitie van de lokale CDA website verwijderd te krijgen.

Het CDA van Reinders bedreef stille diplomatie. Een mooie benaming voor machteloos achterover leunen en zo nu en dan slijmen met de vijand in de hoop op een paar kruimels. Om de bevolking van het tegendeel te overtuigen zag Reinders zich genoodzaakt om via Radio Hoogeveen stoere praat de wereld in te helpen. Zo beloofde hij Achmea en (het toen nog ZLM geheten) Treant oorlog als ze Bethesda wilden leeghalen. De woorden van Reinders bleken het meest weg te hebben van niet ontploft vuurwerk, waarvan na een regenachtige nieuwjaarsnacht zelfs de lont niet meer in de fik te krijgen is.

Tijdens het lijsttrekkersdebat voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen stelde gespreksleider Serge Vinkenvleugel in de Tamboer de lijsttrekkers onder meer de vraag of zij voor of tegen een nieuw centraal ziekenhuis aan de A28 bij Beilen waren. CDA lijsttrekker Erik Giethoorn reageerde met veel (gespeelde?) boosheid: “Nooit!” Bethesda moest volwaardig blijven. Wat dachten ze wel niet? Niks daarvan. Niet als het aan hem zou liggen.

Maar wat lag er nou werkelijk aan Giethoorn? Toen ik hem voorafgaand aan de verkiezingen in de tijdelijke CDA winkel in de Hoofdstraat waarschuwde dat Treant verloskunde en kinderafdeling zou sluiten, betoogde hij dat ik onzin uitkraamde. Hij had nog recent met Carla van de Wiel gebeld en dat zou Treant nooit doen. De verbale anesthesie van David Post had klaarblijkelijk zijn werk gedaan. En niet zo zuinig ook, want niet lang na dit gesprek hield Giethoorn in de HC een pleidooi voor Treant. We moesten Treant ons vertrouwen schenken. Dan zou alles goed komen.

Huidig fractievoorzitter Erik-Jan Kreuze liet afgelopen zomer op zijn weblog kreuzeman.nl in tegenspraak met het “Dat nooit” van Giethoorn juist voorstander van één centraal ziekenhuis in Drenthe te zijn. Zoals het actiecomité al voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen had bepleit. Je zou kunnen denken beter laat dan nooit, maar laat is in dit geval te laat.

Het CDA keek de koe in de kont en  liep achter de kudde aan. Wie dat doet gaat altijd door de stront. Als Hoogeveen zich sterk had gemaakt voor dat centrale ziekenhuis in Beilen, zou Bethesda er nu aan toe zijn, zoals het (samen met Refaja) er nu aan toe is. Maar ook het Scheperziekenhuis zou die status hebben. Spoedeisende hulp echter zou aan de snelweg bij Beilen een stuk sneller kunnen worden bereikt dan nu in Emmen het geval is. Voor spoedbevallingen zou ook veel minder reistijd nodig zijn en voor zo’n gloednieuw ziekenhuis zou ook nog eens makkelijker personeel te vinden zijn, dan voor de huidige slecht georganiseerde janboel bij Treant.

Gelukkig heeft de medische zorg – dankzij ongelooflijke inzet van het medische en verzorgende personeel – nog steeds niet te lijden, maar organisatorisch? De vele wisselingen in de Raad van Bestuur zijn enorm slecht voor de Zorggroep, en dus slecht voor de zorg. Niet voor niets loopt personeel, zowel medisch als verplegend weg. En dat valt met mooie praat over zorg voor de regio niet weg te poetsen. De hoogmoed van de bestuurders is schier oneindig en maakt meer kapot dan de regio lief zou moeten zijn.

Tot slot vraag ik u: Wat kiest u als u ziekenhuiszorg nodig heeft? Een ziekenhuis dat inmiddels structureel onderaan de ranglijsten bungelt of een ziekenhuis dat (net zo dicht bij) de laatste jaren elk jaar in de top daarvan meedraait? Het CDA doet er goed aan op te houden met draaien en eindelijk eens uit bed te komen. Met gelul val je niet te genezen, zou Jan Schaefer gezegd hebben.

Tot slot: bij Giethoorn en Kreuze kan ik met heel veel goede wil nog geloven dat ze het allemaal echt meenden en menen, maar dat ze te amateuristisch zijn om het echte gevecht om de macht te voeren. Bij Agnes Mulder lukt me dat beslist niet meer. De leugens die zij op het bordes van het Raadhuis aan ons probeerde te verkopen hebben dat voorgoed onmogelijk gemaakt. Zij heeft Hoogeveen daar verraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen