Elko opent zaalseizoen met zege

ELIM – De korfballers van Elko zijn het zaalseizoen in de 2e klasse gestart met een overwinning. In en tegen Elburg werd er afgerekend met de plaatselijke hoofdmacht. Nadat het vlaggenschip een veelbewogen week doormaakte door het overlijden van trouwe supporter Gerrit Blokzijl kwam het goed voor de dag in Gelderland. Gesteund door de meegereisde aanhang wist Elko te rusten met een minimale voorsprong: 12-13. Na rust trokken de Elimmers de wedstrijd meer naar zich toe. Het efficiënter afronden van de kansen en meer controle in de verdediging bleken de juiste ingrediënten om Elburg over de knie te leggen in de eerste speelronde: 20-21.

Door Michel Otten

Handhaving als doelstelling

De Elimmers komen dit zaalseizoen uit in de 2e klasse, een klasse hoger ten opzichte van de veldcompetitie waarin het aan kop gaat in poule 3B. Elko heeft dit zaalseizoen 14 wedstrijden om de gewenste doelstelling te behalen: handhaving in de 2e klasse. Het devies van trainer/coach van Tilburg was voorafgaand aan het zaalseizoen duidelijk: zoveel mogelijk punten bij elkaar verzamelen. Afgelopen zaterdag trof het een tegenstander met dezelfde doelstelling. Genoeg redenen voor het publiek om de competitiestart van beide ploegen te aanschouwen in sporthal ’t Huiken waar scheidsrechter Stam om 20.00 uur het beginsignaal gaf. Elko startte noodgedwongen in een gewijzigde opstelling, waarin o.a. Kars van Dijk verdienstelijk korfbalde in de basisacht.

Evenwicht

Elburg ging het beste om met de eerste balcontacten van de wedstrijd wat resulteerde in een 2-0 voorsprong. Het antwoord van Elko liet niet lang op zich wachten, via twee rake schoten van afstand was de wedstrijd weer in evenwicht. Dit spelbeeld was kenmerkend voor de eerste 20 minuten. Beide teams ontliepen elkaar weinig waardoor de marge niet groter dan twee doelpunten verschil werd. Aanvallend werd verzorgd en opportunistisch spel afgewisseld waardoor Elko geen moeite had met het produceren van scores. Verdedigend was er op momenten gebrek aan scherpte of werden er onnodige risico’s genomen waardoor Elburg bleef aanhaken. Elko leek vlak voor rust op weg naar een ruimere voorsprong, maar hier stak Elburg een stokje voor. De Elimmers gingen rusten met een minimale voorsprong: 12-13.

Gewenste sprongetje

Na rust wist Elko wel het gewenste sprongetje te maken naar een ruimere voorsprong. Nadat het eerste schot direct werd verzilverd tot 12-14 liep de formatie van trainer/coach van Tilburg uit naar 13-17. Verdedigend was er het laatste half uur meer controle bij de Elkoërs waardoor het meer  grip kreeg op de wedstrijd. Aanvallend had het opportunisme plaatsgemaakt voor meer geduld waardoor er betere uitgespeelde kansen ontstonden. Deze grip werd in de slotfase aan het wankelen gebracht toen Elko verzuimde de wedstrijd in de slot te gooien waardoor de thuisploeg nog een keer ten strijde trok en verschil verkleinde tot 2 doelpunten.

Over de streep

Elburg ging in de laatste minuten haastig op zoek naar het maximale resultaat deze avond: een punt. Elko moest alle zeilen bij zetten omdat het aanvallend niet meer eenvoudig tot scoren kwam. Het opportunisme waarmee de thuisploeg korfbalde in de laatste minuten leverde geen resultaat op. De Elkoërs bleven aan de goede kant van de score en trok de overwinning over de streep: 20-21. Mede op basis van de sterke beginfase en het scoreverloop in de tweede helft mocht Elko zich de terechte winnaar noemen. Een overwinning die veel emoties met zich meebracht.