Dag van de Duurzaamheid Hoogeveen

Woensdag 27 november is de Dag van de Duurzaamheid in Hoogeveen. Ruim 100 leerlingen van RSG Wolfsbos en het Roelof van Echten College zijn door de gemeente Hoogeveen uitgenodigd op het Alfa-college om middels twee actuele thema’s op het gebied van duurzaamheid aan de slag te gaan. Daarnaast kunnen leerlingen meedoen aan workshops, zijn er sprekers uit het regionale bedrijfsleven en worden er rondleidingen georganiseerd.

Circulair bouwen
Zo’n rondleiding is reuze interessant want het Alfa-college zit midden in een grote verbouwing waarbij circulair bouwen het uitganspunt is. Circulair bouwen is een vorm van duurzaam bouwen waarbij de principes van circulariteit worden toegepast. Een gebouw is circulair als bij de bouw en het beheer voorraden in een gesloten kringloop worden gehouden. Het idee is prachtig en zeer noodzakelijk, want het bewustzijn groeit steeds meer dat grondstoffen een keer opraken en onze aarde uitgeput raakt. Zo’n 60 leerlingen uit de 3de en 4de klas vmbo hebben tijdens hun opleiding  een werkstuk gemaakt waarbij dat ‘circulair bouwen’ centraal staat. Aan het einde van de middag, tijdens de dag van de Duurzaamheid, gaan de leerlingen hun werkstuk presenteren. Hierbij zijn niet alleen medeleerlingen en docenten aanwezig, die vragen stellen en beoordelen. Ook de ouders van de leerlingen zijn van harte welkom.

Hergebruik kleding
De andere groep leerlingen gaat zich bezig houden met het thema ‘hergebruik van kleding’. Ook een zeer actueel thema want de kledingindustrie staat hoog in de ranglijst met de meest vervuilende industrieën. Een enorme overproductie, een meer dan gigantische afvalberg, roofbouw op grondstoffen en water en zware milieuvervuiling in de productie. Een zero-waste circulaire economie voor textiel zou niet alleen langer gebruik van de geproduceerde kleding betekenen, maar ook een betere recycling en hergebruik van materialen om uitstoot veroorzakende afvalprocessen zoals verbranding te vermijden. De leerlingen krijgen de uitdaging om te bedenken op welke duurzame manieren kleding hergebruik kan worden. Daarnaast gaan ze ook een kledingruilmarkt organiseren. Om alle ingenieuze werkstukken en creatieve ideeën vast te leggen zijn een aantal leerlingen, die de module ‘fotografie’ volgen, gevraagd om tijdens deze dag als fotografen op te treden. Zo wordt de Dag van de Duurzaamheid 2019 een onvergetelijke dag!

Deel dit bericht!

Geef een antwoord