Le Mans’ 66

Academy Award-winnaars Matt Damon en Christian Bale schitteren in Le Mans ‘66, gebaseerd op het merkwaardige waargebeurde verhaal van Ford tegen Ferarri. De visionaire Amerikaanse auto ontwerper Carroll Shelby (Damon) en de onverschrokken Britse coureur Ken Miles (Bale) gaan samen het gevecht aan tegen een bedrijfsfusie, de wetten van de natuur en hun eigen persoonlijke demonen om een revolutionaire raceauto voor de Ford Motor Company te bouwen en het op te nemen tegen de dominante raceauto’s van Enzo Ferrari in op de ‘24 uur van Le Mans’ in Frankrijk in 1966.

Genre:
Speelduur:
Kijkwijzer:
Regisseur:
Acteurs:
actie / drama
152 minuten
6+
James Mangold
JJ Feild, Christian Bale, Matt Damon, Caitriona Balfe, Josh Lucas, Jon Bernthal, Noah Jupe, Remo Girone, Ray McKinnon, Jack McMullen

Meer informatie of kaartjes voor deze film bestellen? Dat kan via Vue Hoogeveen!


Recensies

Natasja van Viersen

Natasja van Viersen

Le Mans ’66 verteld het verhaal van de Legende Ken Miles een man die samen met de beroemde Carroll Shelby geschiedenis maakte voor Ford. Je ziet hoe Ford probeert boven water te blijven en wat ze willen gaan doen om te blijven bestaan. En wat is er dan een betere plek dan een racebaan om je te bewijzen als auto merk.

Het is een mooie verfilming van een stukje geschiedenis wat bij vele mensen niet zo bekend is. Uiteraard kent iedereen de merken Ford en Ferrari en hun oprichters. De meesten hebben zelfs nog wel gehoord van Carrol Shelby en zijn auto imperium. Maar een racer die geschiedenis schreef en weinig bekend is wordt in deze film uitgelicht. En dat hebben ze zeer goed neergezet in dit verhaal.

Alles klopte aan deze film de acteurs zijn super goed gekozen en passen perfect bij de film. Christian Bale lijkt zelfs aardig op de echte Ken Miles. De special effects zijn super goed gedaan en ze hebben op alle kleine details gelet. Wetende dat de scene op de racebaan opgenomen is op 5 verschillende plekken zie je dit niet terug in de film en lijkt het 1 geheel, echt ik kon geen foutje ontdekken zelfs de klokken waren sinc. gezet om alles perfect te laten verlopen.

De muziek paste geheel bij de film en alle entourage klopte geheel met de jaartallen die in de film vertolkt worden. Je leeft geheel mee met de hoofdrol spelers en voelt hun lach en traan.
Voor de oplettende kijker is er in de film op het Le Mans circuit in een scene een glimp op te vangen van nog een legende namelijk Jacky Ickx die tussen het publiek staat te kijken naar de race.

Een zeer mooie film over Legende Ken Miles die terecht in 2001 een plekje heeft gekregen in de Motorsports Hall of Fame van America. Van mij krijgt de film dan ook een verdiende 8,5

Ferdinand Mulder

Ferdinand Mulder

James Mangold (Walk the line, Logan) regisseerde de biografische film ´Le Mans 66´. Die in Amerika overigens is uitgebracht onder de titel ‘Ford v Ferrari’. Misschien dat die filmtitel direct duidelijker aangeeft waar deze film over gaat. Maar persoonlijk vind ik ´Le Mans ´66´ veel mooier klinken en de film meer eer aan doen. Aan de naam van die 24 uurs autorace hangt namelijk die nostalgische jongenssfeer van snelle racewagens, onverzettelijkheid en kameraadschap.

Matt Damon (Good will Hunting, Saving Private Ryan, de Jason Bourne reeks) vertolkt de rol van Carroll Shelby die van Henry Ford II -himself- haast onbeperkte middelen krijgt om in negentig dagen tijd de snelste racewagen van dat moment te bouwen. Christian Bale (American Psycho, Batman Begins en de 2 vervolgen hierop) vertolkt de rol van de lastige autocoureur Ken Miles, die dit racemonster mag besturen. Een klein rolletje is er weggelegd voor Caitriona Balfe (Claire Fraser in de Netflix serie Outlander) die zijn vrouw Mollie Miles speelt.

´Le Mans ´66´is een mooie, lange film (2,5 uur) geworden. Er wordt tijd voor het verhaal genomen, er hangt die jaren zestig sfeer en in de Dolby Atmos zaal hoor en voel je de racewagens voorbij razen. Een postuum eerbetoon voor deze geweldige coureur.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord