Draadloos bevallen bij Treant

Hoogeveen/Emmen: Als zwangeren gaan bevallen in het ziekenhuis, worden de hartslagen van zowel de moeder als baby vaak gemonitord met behulp van een CTG . Waar zich voorheen nog een fysieke draad bevond tussen de moeder, baby en het apparaat, is dit bij Treant niet meer het geval. Een absolute meerwaarde voor de moeder, die hierdoor meer bewegingsvrijheid heeft tijdens de bevalling in het ziekenhuis.

Voordeel draadloos CTG

Bevallen vraagt al genoeg van een vrouw in barensnood. Het is dan ook erg fijn als je tijdens de bevalling geen last hebt van een draad die je belemmert in het vrij bewegen. Dit ondervond ook Michelle Kroeze (26) uit Emmen, die eind augustus beviel van haar dochter Lizz: ’Ik vond het echt een verademing vergeleken met mijn eerste bevalling, waarbij er nog geen draadloos CTG beschikbaar was. Het is fijn dat je niet voor elk toiletbezoek losgekoppeld hoeft te worden en dat je heerlijk in bad kan gaan. Dat heb ik dan ook lekker lang gedaan!’

Monitoring door CTG

In sommige gevallen is het tijdens een bevalling noodzakelijk moeders en baby’s hartslag te volgen. Een CTG volgt de hartslag en geeft dit weer op een scherm, zodat dit goed gemonitord kan worden door de gynaecoloog en verloskundige. Op deze manier zijn zij in staat zowel de moeder als baby goed in de gaten te houden en kunnen ze tijdig actie ondernemen als dat nodig is.

Ook gynaecoloog Esther Tuinman is enthousiast: ‘De reacties die ik krijg zijn erg positief. Zwangeren kunnen zonder belemmering van draden naar het toilet, onder de douche, in bad of een rondje over de afdeling lopen. Dat geeft ze letterlijk de vrijheid die zo gewenst is tijdens een bevalling.’

Meer informatie

Op alle drie ziekenhuislocaties van Treant kunnen zwangeren terecht op het spreekuur van de polikliniek Gynaecologie en Verloskunde in het geval van bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of zwangerschapsmisselijkheid. Ook de controles van moeder en kind – tijdens en na de zwangerschap – vinden op deze locaties plaats. Wanneer een zwangere opgenomen moet worden of gaat bevallen, gebeurt dit bij Treant altijd op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen.

Geïnteresseerden kunnen zich voor meer informatie aanmelden voor een van onze voorlichtingsavonden over bevallen bij Treant. Zie www.treant.nl/voorlichtingsavond.

Gynaecoloog Esther Tuinman in Bethesda [Foto: André Weima]

Geef een reactie