Dag voor de mantelzorgers in Hoogeveen

Hoogeveen – Vandaag worden de mantelzorgers in Hoogeveen in het zonnetje gezet. Zij worden door de gemeente Hoogeveen, het Contactpunt Mantelzorg Hoogeveen, organisaties voor vrijwillige thuishulp en de Stichting Welzijnswerk getrakteerd op een dag vol mooie activiteiten in het Alfacollege.

Mantelzorgers zijn van onmisbare waarde voor onze samenleving. Zonder mantelzorgers onvoldoende zorg en geen verzorgingsstaat. De afgelopen week is in (landelijke) media ten onrechte het beeld geschetst dat in Hoogeveen de waardering voor mantelzorgers is afgeschaft. De reden bleek te zijn dat Hoogeveen haar mantelzorgers geen geldbedrag geeft. In Hoogeveen hebben de gemeente, het Contactpunt Mantelzorg Hoogeveen, organisaties  voor vrijwillige thuishulp en de Stichting Welzijnswerk echter gekeken naar wat mantelzorgers zelf aangeven nodig te hebben: waardering en erkenning, momenten van ontspanning, praktische ondersteuning om hen te ontlasten en emotionele steun.

Hoogeveen geeft mantelzorgwaardering in natura ter waarde van 157.000,- per jaar. Met dit geld worden de activiteiten gefinancierd van Mantelzorg-Vitaal. Mantelzorgers kunnen hier gratis aan deelnemen. De activiteiten variëren van respijtweekenden tot bowlen en theatervoorstellingen. Ook voor mantelzorgers die niet aan een groepsactiviteit kunnen of willen deelnemen zijn er mogelijkheden: gratis strippenkaarten voor het zwembad of voor de sportschool.

Mantelzorg-Vitaal is niet alleen een blijk van waardering voor mantelzorgers, maar ook een middel om zwaarbelaste mantelzorgers in beeld te krijgen. Via Mantelzorg-Vitaal zijn al veel overbelaste mantelzorgers in contact gekomen met de mantelzorgconsulenten van Stichting Welzijnswerk. Zij bieden emotionele en praktische ondersteuning aan mantelzorgers. Voor de inzet van mantelzorgconsulenten ontvangt Stichting Welzijnswerk een subsidie van de gemeente Hoogeveen van ruim 200.000,-. In totaal geeft Hoogeveen bijna 360.000,- uit aan ondersteuning en waardering van mantelzorgers.

In Hoogeveen staan 1108 mantelzorgers geregistreerd. De helft daarvan neemt jaarlijks deel aan activiteiten van mantelzorg-vitaal. Nieuwe mantelzorgers die via mantelzorg-vitaal worden aangemeld worden in contact gebracht met een mantelzorg-consulent om de mantelzorgsituatie inzichtelijk te krijgen. De afgelopen twee jaar waren dat er 255.

 

 

Deel dit bericht!

Geef een reactie