Column

Kantlijn: SEH in Bethesda kan helemaal niet dicht!

De afdeling spoedeisende zorg in Bethesda kan niet gesloten worden. Dat blijkt uit berichten van huisartsen op de sociale media. Alleen moet je die uitlatingen kunnen plaatsen in de context van uitlatingen van minister Bruno Bruins, de veel bekritiseerde minister voor Medische Zorg en Sport.

Door Fits Kappers


Op 2 oktober 2019, schreef Bruins een brief aan de commissie Volksgezondheid Welzijn en Sport van de Tweede Kamer. Daarin vermeldt de minister onder meer het volgende:

  • Voor levensbedreigende situaties kunnen patiënten in de regio Drenthe en Zuidoost-Groningen terecht bij de afdelingen spoedeisende hulp in Assen, Emmen, Scheemda en Meppel.
  • In Assen, Emmen, Scheemda en Meppel zal er 24/7 een SEH zijn.

Hiermee suggereert Bruno Bruins dat in Meppel 24/7 spoedeisende hulp wordt geboden. Leidraad voor deze zorg is het “Kwaliteitskader Spoedzorgketen”.

Uit reacties op de sociale media geplaatst door huisartsen uit het verzorgingsgebied van Isala Diaconessenhuis in Meppel blijkt dat helemaal niet aan dit kwaliteitskader wordt voldaan.

ScreenHunter_194 Nov. 02 11.14

ScreenHunter_193 Nov. 02 10.41

Aangezien door Treant de SEH in Bethesda Hoogeveen wordt gesloten zijn zorgvragers dus aangewezen op de (snelst bereikbare) SEH van Isala Diaconessenhuis Meppel. Als huisartsen uit het verzorgingsgebied van deze SEH aangeven dat de afdeling niet voldoet aan de eisen in het eerder genoemde Kwaliteitskader Spoedzorgketen, betekent sluiting van de SEH door Treant een levensgevaarlijke beslissing voor iedereen in Hoogeveen e.o. die in levensbedreigende omstandigheden verkeert.

Deze feiten, gesignaleerd en via de sociale media gedeeld door Hoogevener Gerard Booij, vormden voor hem aanleiding voor brieven aan de gemeente Hoogeveen en aan de Kamercommissie VWS, waarin hij vraagt er bij de minister van Medische Zorg op aan te dringen te garanderen dat er in Isala Diaconessenhuis Meppel 24/7 SEH wordt geboden conform het eerder genoemde Kwaliteitskader Spoedzorgketen.

Ik ondersteun dit verzoek van harte en zou er nog aan toe willen voegen: of nog beter, zorg dat de SEH in het Bethesda ziekenhuis open blijft.

Geef een reactie

Aankomende evenementen