Hoogeveense jeugddammers spelen WK

Izmir/Hoogeveen – Drie jeugdspelers van de Hoogeveense damclub spelen sinds maandag op het wereldkampioenschap voor jeugd in het Turkse Izmir. Nicole de Vries (15) doet het erg goed bij de aspiranten meisjes en staat vijfde. Roland Kreeft (13), spelend bij de pupillen, heeft een zwaar programma achter de rug en bezet de veertiende plek. Debutant Siebe Kortleven (8) had een zware start, maar krabbelt aardig terug bij de welpen (22e).

Nicole speelt haar laatste WK bij de aspiranten. De Nederlands kampioene speelde in zomervakantie ook het EK in Polen. Daar had ze een dubbel gevoel aan overgehouden. Het reguliere toernooi was teleurstellend met een 12e plek, maar dat maakte ze vervolgens een beetje goed door 7e te worden bij het sneldammen. Op dit WK wil ze nog eens laten zien dat ze mee kan draaien met de wereldtop in haar categorie. Inmiddels zijn er zes rondes gespeeld en Nicole boekte twee overwinningen en vier remises. Ze heeft een hele mooie uitgangspositie voor een topklassering.

Roland startte voortvarend met twee overtuigende zeges op alweer zijn laatste WK bij de pupillen. De Nederlands kampioen speelde een sterke EK en behaalde toen een mooie zevende plek. Op het WK wil hij dit kunstje aanscherpen. Maar de concurrentie op het wereldtoneel is moordend. De Russen zijn vanouds erg sterk en ook de Chinezen zijn in opkomst. Na zes rondes boekte hij drie mooie overwinningen, maar moest ook drie nederlagen incasseren. En die nederlagen kwamen onverwachts hard aan. Maar de ervaren Hoogevener kan altijd erg sterk een toernooi afronden en hopelijk doet hij dit nu ook.

Voor Siebe is dit WK een leertoernooi. Dit is zijn namelijk eerste internationale toernooi. Op nationaal gebied heeft hij in zijn korte damcarrière al veel gepresteerd. Zo werd hij vorig jaar tweede van Nederland bij de welpen. De talentvolle jeugdspeler kreeg aan het begin van het toernooi wel een flinke les, want hij verloor tweemaal door te snel spelen. Maar na deze les herstelde hij zich uitstekend met sterk combinatief spel. Siebe heeft nu vijf punten binnengehaald.

Vandaag en morgen vinden er in totaal nog drie rondes plaats. Vervolgens wordt het wereldkampioenschap afgesloten met een Blitz-toernooi. Dan worden er negen rondes gespeeld met het een speeltempo van 5 minuten plus 3 seconden per zet.


Nicole de Vries aan het dambord (Tekst & Foto: Zainal Palmans)

Deel dit bericht!

Geef een antwoord