Damster Lisa Scholtens wint C-groep NK Rapid

Beilen / Hoogeveen –  De talentvolle jeugdspeelster van de Hoogeveense damclub, Lisa Scholtens, heeft haar eerste seniorentitel te pakken. De pas 14-jarige damster schoof zaterdag in de Drentehal te Beilen negen punten bij elkaar en dat was genoeg om de C-groep te winnen. Een knappe prestatie die met gemak staande bleef in een sterk bezet NK.

Het rapid is een aparte discipline bij het dammen. Elke speler start met 15 minuten op de klok en krijgt per zet nog eens vijf seconden erbij. Het is niet sneldammen, maar het is ook niet mogelijk om echt de tijd te nemen om diepe varianten te berekenen. De kunst is om op de juiste momenten goed na te denken en op andere momenten meer je gevoel te laten spreken om tot zetten te komen.

De drievoudige Nederlands jeugdkampioene en fervent blinddamster (!) begon het toernooi, waar 52 deelnemers aan meededen, erg sterk. Met creatief en doordacht spel kreeg ze de ervaren senioren aan het wankelen. Zo boekte ze een stijlvolle overwinning op Groninger en journalist van Dagblad van het Noorden, Bert Dollekamp. Dollekamp, spelend in de hoofdklasse bij het tweede team van Hijken DTC, werd strategisch zoekgetikt in een aanvalsstrategie. Ook blies zij beide vleugels op van Jacqueline Schouten, veelvuldig NK-finalist bij de vrouwen en schudde ze de ene na de andere effectieve offers uit haar mouwen.

Toch had Lisa veel meer uit het toernooi kunnen halen. De tijd (en haarzelf) was die dag haar grootste vijand. Ze verloor tweemaal op de klok, eenmaal in een gewonnen stand en eenmaal in een remisepositie. “Dat was wel flink balen. Ik wist dat ik in tijdnood zat en dan moet je snelle beslissingen nemen. In twee partijen was ik dus te traag doordat ik verzonk in mijn gedachtes.” Maar ze is vastberaden om dit in de toekomst te voorkomen. “Ik ga hier flink aan werken met mijn trainer.”

Algemeen kampioen werd grootmeester Wouter Sipma uit Groningen die een fotofinish nodig had om titelverdediger Alexander Baliakin voor te blijven. Derde werd Ben Provoost uit Utrecht. Aan het toernooi deden meer Hoogeveners mee: Jan Ekke de Vries (10e), Gert Bosker (16e), Pascal Strijker (47e) en Bart Jan Kortleven (50e).

Foto: Zainal Palmans

Op de foto: Lisa Scholtens, in actie voor damteam MTB Hoogeveen

 

Deel dit bericht!

Geef een antwoord