CDA komt met motie Baatbelasting

Donderdag 10 oktober, op de dag van de duurzaamheid, kwam het CDA Hoogeveen tijdens de behandeling van de Programmabegroting 2020-2013 met de ‘Motie Baatbelasting’. Een Motie waardoor verduurzaming van de eigen woning voor meer mensen toegankelijker wordt.

 

CDA Hoogeveen is kritisch over de energietransitie. Klaas Kroezen, raadslid CDA Hoogeveen: “Het verduurzamen van particuliere woningen is een belangrijk onderdeel van de totale energietransitie. We vinden het belangrijk dat alle inwoners van Hoogeveen hieraan mee kunnen doen. Maar niet iedereen heeft de financiele ruimte om dat te kunnen doen.” Aan woningeigenaren wordt steeds vaker gevraagd investeringen te doen, bijvoorbeeld door het nemen van isolatiemaatregelen of zonnepanelen. Om dit voor meer mensen mogelijk te maken komt het CDA met de Motie Baatbelasting.

 

Wat houdt dit in?

De Woonpas is een initiatief die voor de woningeigenaar een plan maakt om de woning te verduurzamen. Dit verduurzamingsplan en de financiering wordt en blijft aan de woning gekoppeld en niet aan de hypotheek. Het geld voor de investering leent de woningbezitter van de gemeente en in afstemming kan deze de lening binnen een bepaalde termijn terugbetalen. Wanneer de woning vervolgens naar een nieuwe eigenaar gaat, neemt de nieuwe eigenaar de lening over of bij verkoop van de woning wordt de lening in één keer afgelost.

 

Starters

Ook voor starters op de woningmarkt kan dit een interessante manier zijn om hun woning te verduurzamen. Starters hebben vaak al moeite om de hypotheek rond te krijgen, omdat ze ook met bijvoorbeeld nog met een studieschuld zitten.

 

Wat is nu de meerwaarde?

De woningbezitter krijgt een comfortabeler huis. De woonlasten gaan niet omhoog en kunnen zelfs naar beneden gaan. De lening wordt niet aan de persoon (hypotheek), maar aan het huis gekoppeld.

 

De motie is ingediend en op 31 oktober zal deze verder in de raad worden behandeld.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord