foto: Pixabay
Gezondheid

Meer griepvaccinaties in 2018

Voor het eerst sinds 10 jaar is het aantal mensen dat de griepprik heeft gekregen licht gestegen. Dat toont de monitor Vaccinatiegraad Nationaal Programma Grieppreventie 2018. Tijdens de jaarlijkse griepvaccinatie campagne werd 51,3% van de doelgroep gevaccineerd, in 2017 was dit 49,9%. Komende jaren wordt duidelijk of de stijging doorzet. De griepprik werd het meest gegeven aan mensen boven de 65 jaar met een medische indicatie (69,9%).

De griepprik is voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Bijvoorbeeld mensen met een long- of hartaandoening en mensen boven de 60 jaar. Zij ontvangen van hun huisarts een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. De griepprik is voor deze mensen gratis.

De monitor Vaccinatiegraad Nationaal Programma Grieppreventie 2018 is uitgevoerd door het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg ) in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ).

Elke winter krijgt gemiddeld één op de tien mensen griep. Het virus dat griep veroorzaakt kan makkelijk overgedragen worden op kwetsbare patiënten en bewoners, die vervolgens risico lopen op complicaties. Ook als je zelf goed gezond bent en weinig klachten van de griep ervaart, kun je anderen wel besmetten. Door de griepprik neemt de kans dat je anderen kan besmetten fors af.

Van de griepprik zelf krijg je géén griep! Het vaccin bevat geen levend virus, maar ‘fopt’ je lichaam als het ware om ervoor te zorgen dat je de natuurlijke antistoffen zelf aanmaakt. Dit jaar werkt het RIVM voor het eerst met vier griepvarianten in het vaccin in plaats van drie. Hierdoor is de kans dat de griepprik honderd procent beschermt nog weer wat hoger. Iedere inwoner van Drenthe kan zich via de huisarts laten vaccineren.

 

Geef een reactie

Aankomende evenementen