Tweede aanhouding onderzoek Ruinerwold

Ruinerwold – Vandaag heeft de politie een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek Ruinerwold. Dit betreft een 67-jarige man uit Ruinerwold. Hij is één van de zes personen die maandag in de woning aan de Buitenhuizerweg werden aangetroffen. De man wordt vooralsnog verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en witwassen.

Gezin

De vandaag aangehouden 67-jarige verdachte en zes andere betrokkenen in dit onderzoek zeggen een gezin te vormen. De verdachte zou de vader zijn, de overige vijf personen én de melder zouden zijn kinderen zijn.

We hebben in dit onderzoek te maken met een uitzonderlijke situatie. Deze mensen hebben mogelijk sinds 2010, met elkaar en afgezonderd van de samenleving, in de woning geleefd. De aangetroffen situatie vraagt om een zorgvuldige aanpak waarbij aandacht en zorg is voor de aangetroffen jongvolwassenen. Verschillende deskundigen zijn hierbij betrokken. Voor de zes betrokkenen is op een veilige plek opvang geregeld.

De zes meerderjarige kinderen staan niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen. We onderzoeken de precieze relaties tussen de verdachten en personen die onderdeel uitmaken van het opsporingsonderzoek.

Inbewaringstelling

De 58-jarige man uit Ruinerwold die maandag 14 oktober is aangehouden is vanmiddag voorgeleid voor de rechter-commissaris. Hij is de huurder van de woning aan de Buitenhuizerweg. De man werd in eerste instantie aangehouden omdat hij het onderzoek van de politie belemmerde. Ook hij wordt inmiddels verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving en witwassen. De man is in bewaring gesteld voor 14 dagen.

Vrijheidsberoving

De mannen worden onder meer verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving. Wij hebben redenen om aan te nemen dat de zes betrokkenen niet uit vrije wil in het pand aan de Buitenhuizerweg verbleven. Wij onderzoeken of het volgen van een bepaalde levens- of geloofsovertuiging heeft geleid tot de leefsituatie waarin de personen verkeerden.

Onderzoek

Dit betreft een opsporingsonderzoek naar een uitzonderlijke zaak. We begrijpen dat er nog heel veel vragen zijn. Wij doen zorgvuldig onderzoek om zo veel mogelijk van deze vragen – die ook wij hebben – te kunnen beantwoorden.

Momenteel komt er dagelijks veel nieuwe informatie op ons af. Het is onze taak deze informatie te onderzoeken op juistheid en relevantie voor het onderzoek. De omstandigheden waarin de verdachten en betrokkenen leefden vragen om extra zorgvuldigheid in het onderzoek.

We hebben een Team Grootschalige Opsporing (TGO) opgestart , 30 collega’s werken aan deze zaak. We hebben op meerdere locaties doorzoekingen gedaan en er is buurtonderzoek en sporenonderzoek verricht. Vandaag en morgen gaan specialisten van Forensische Opsporing ondersteund door collega’s van de Landelijke Eenheid verder met het onderzoek in de woning aan de Buitenhuizerweg. We brengen de ruimtes in het pand digitaal in kaart zodat we een volledig en gedetailleerd overzicht krijgen van de situatie. Video: Meternieuws

 

 

Deel dit bericht!

Een gedachte over “Tweede aanhouding onderzoek Ruinerwold

  • 22 februari 2021 om 16:24
    Permalink

    Ruinerwold

    Verhuisd uit Arnhem woon ik sedert 2007 in Drenthe. In heb ervaren dat men in het relatief dun bevolkte Drenthe over het algemeen rustig woont zonder veel gedonder. Ruinerwold is een Drents dorp met mooie natuur waar de Wold Aa stroomt. Zo wandel ik hier ook wel eens rondom het Sultansmeer op zoek naar ijsvogels. De vogeltjes fluiten en alles in het schone landschap met zijn boerderijtjes en weilanden lijkt in harmonie. Maar schijn bedriegt soms. Blijkbaar kunnen er zich achter allerlei rustieke bomen en hegjes misstanden afspelen. Ik was verrast dat zolang de horrormisère in een boerderij in Ruinerwold zijn gang kon gaan in een blijkbaar disfunctioneel gezin. Het deed me denken aan de misdaadserie Midsomer Murders. Maar nu is het echt. Blijkbaar in de hand gewerkt door geïsoleerd wonen en onvoldoende sociale controle in niemandsland. Ruinerwold werd wereldnieuws en zonder veel kennis wordt het eerst boek hierover al gepubliceerd, waarbij niet het welzijn van de slachtoffers voorop stond, maar eigen roem. Bij de overheid en maatschappelijke organisaties ging in al die jaren geen belletje af met alle gevolgen van dien. Nu loopt er eindelijk een onderzoek dankzij vooral een van de slachtoffers en volgt er vermoedelijk geen strafvervolging. Als men eerder dit probleemgezin in de smiezen had gehad was de schade beperkter gebleven. Bovendien als er nu enig bewijst is moet men kinderen tegen de vader als dader beschermen. Mogelijk kan hij zonder bemoeienis van buitenaf weer invloed uitoefenen. Verder hoop ik dat dit voorval een leerschool is voor het functioneren van de jeugdzorg, want mogelijk zijn er meer van dit soort gevallen en/of kunnen die zich nog ontwikkelen, en de kinderen worden beschermt tegen de negatieve invloedssfeer van een dominanten vader. Bovendien bestaat het risico dat ze na het proces worden lastiggevallen door allerlei sensatie zuchtige. Ook hoop ik alsnog op een soort straf voor de dader op grond van bewezen zaken, zodat er een vorm van genoegdoening komt, dat een positief signaal is naar de slachtoffers en de maatschappij.

Geef een antwoord