foto: Pixabay
Algemeen

Unieke projecten omlijsten viering 75 jaar vrijheid in Drenthe

Hoogeveen – In 2020 wordt landelijk 75 jaar bevrijding gevierd. Een uniek lustrum, waar ook in Drenthe uitgebreid bij wordt stilgestaan. Op het provinciehuis in Assen werd gistermiddag alvast vooruitgeblikt naar het programma voor de viering van 75 jaar vrijheid in Drenthe.

Tijdens de presentatie in het provinciehuis werden diverse projecten toegelicht. Bijvoorbeeld een speciale editie van het Bevrijdingsfestival op 5 mei 2020 met unieke optredens. Ook de ‘Freedom Ride’ komt in mei naar Drenthe. Een initiatief waarbij topsporters, veteranen, militairen, politiemensen en fietsliefhebbers langs belangrijke plekken op de bevrijdingsroute fietsen.

In juni en juli zal ‘Aan de Andere Kant’ te zien zijn: een trilogie over de gedeelde Moluks-Nederlandse geschiedenis na de Tweede Wereldoorlog. Dit theaterproject was eerder te zien op unieke locaties in Noord-Nederland. Het laatste deel zal volgend jaar plaatsvinden in Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

De komende periode worden de plannen en projecten verder uitgewerkt, samen met de landelijke organisaties Platform WOII, Nationaal Comité 4 en 5 mei, Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid, het vfonds en de Drentse gemeenten, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en andere partners in de culturele sector.

Voor het vieren en herdenken van 75 jaar Vrijheid in Drenthe is 2020 een kroonjaar. Daarom stelt de provincie Drenthe 1 miljoen euro beschikbaar voor aansprekende culturele projecten en evenementen. Van dit bedrag gaat 360.000 euro naar de gemeenten, die daarmee lokale initiatieven kunnen ondersteunen.

Geef een reactie

Aankomende evenementen