Gezondheid

Immunotherapie voor longkankerpatiënten nu ook op Treantlocaties beschikbaar

Patiënten met longkanker kunnen vanaf januari 2020 op alle drie ziekenhuislocaties van Treant Zorggroep terecht voor immunotherapie en doelgerichte therapie voor de behandeling van hun ziekte. Tot voor kort waren immunotherapieën in deze regio alleen beschikbaar bij het UMCG in Groningen. Door samenwerking van de longartsen van Treant met het longkankercentrum van het UMCG zijn deze therapieën nu voor zo’n 200 patiënten per jaar in Drenthe en Zuidoost Groningen dichtbij huis beschikbaar bij Treant Zorggroep. 

Meer behandelmogelijkheden

Lang was er voor patiënten met uitgezaaide longkanker alleen chemotherapie beschikbaar. Maar de afgelopen jaren is een aantal nieuwe, veelbelovende behandelingen voor deze patiëntengroep beschikbaar gekomen. Zo is het inmiddels mogelijk om patiënten met longkanker te behandelen met immunotherapie en doelgerichte therapie (targeted therapy), al dan niet in combinatie met chemotherapie. Door deze therapieën kan de levensverwachting met enkele jaren worden verlengd en zijn er minder bijwerkingen.

Immunotherapie

Bij immunotherapie, met de medicijnen Nivolumab en Pembrolizumab, wordt het eigen afweersysteem ertoe aangezet om de kankercellen aan te vallen en op te ruimen. Bij een doelgerichte therapie wordt met medicijnen geprobeerd de kankercellen te remmen in hun groei door gebruik te maken van de DNA-afwijking in de kankercel. Deze behandeling is echter alleen effectief als patiënten een bepaalde mutatie in het DNA van hun tumorcellen hebben.

Samenwerking voor kwaliteit en beschikbaarheid

Het UMCG en Treant werken samen om de zorg voor de patiënten in deze regio te verbeteren. Door de samenwerking komt er meer expertise beschikbaar en heeft de patiënt sneller toegang tot kwalitatief hoge, transparante, effectieve en verantwoorde zorg. De artsen van het UMCG en Treant werken namelijk volgens één uniform medisch beleid; ook sluiten de longartsen van het UMCG aan bij het multidisciplinaire patiëntenoverleg.

Zilveren Kruis ondersteunt dit initiatief. Voor verzekerden komt deze specialistische zorg immers dichterbij huis beschikbaar. Daarmee is het een voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plek.

Geef een reactie