Elko verslaat Achilles met minimaal verschil

ELIM – Elko heeft zaterdag haar zesde competitieduel omgezet in winst. Hiervoor moest het afrekenen met het vlaggenschip van Achilles uit Almelo. Nadat Elko meerdere malen een ruime voorsprong nam gedurende de eerste helft, lukte het de Elimmers niet om definitief afstand te nemen van Achilles. Het had de handen vol aan de laagvlieger uit Almelo en dat had de thuisploeg voornamelijk aan zichzelf te danken. Na een 12-10 ruststand ontstond er in de tweede helft een boeiend gevecht om de punten waarin er niet altijd even goed werd korfbal, maar het publiek wel een spannende slotfase voorgeschoteld kreeg. Elko wist Achilles uiteindelijk over de knie te leggen door te winnen met een minimaal verschil: 21-20.

Door Michel Otten

Elko had dit veldseizoen een ongeslagen status tot verleden week. De eerst nederlaag moest worden geïncasseerd nadat een riante voorsprong na rust als sneeuw voor de zon verdween. Afgelopen zaterdag kreeg de formatie van Johan van Tilburg tegenstand van Achilles. De ploeg uit Almelo wist zijn eerste wedstrijd te winnen maar liep hierna tegen 4 nederlagen aan. Op basis van deze statistiek kon er op voorhand gezegd worden dat Elko de favoriet was om de punten in eigen huis te houden deze middag.

De start van de Elkoërs was veelbelovend. Al vrij snel verscheen er een 3-0 voorsprong op het scorebord. Achilles liet hierna ook van zich horen en zo werd de tussenstand bepaald op 4-2. Hierna bleef Elko het overwicht houden. Via 6-2 werd het 8-4, alleen de formatie van Johan van Tilburg verzuimde de definitieve nekslag uit te delen op deze momenten. De marge van vier doelpunten kon niet worden vergroot waardoor de Almeloërs hoop mochten houden op een goed resultaat. Deze weerspiegeling kwam tot uiting op het scorebord. Na een 9-5 voorsprong kwam Achilles terug tot 10-8 en deze marge van twee bepaalde ook de ruststand: 12-10.

De rekening voor deze nalatigheid kreeg Elko gedurende het laatste half uur. De gasten waren er op gebrand om de punten mee te nemen naar Almelo, daar waar Elko er voornamelijk van baalde dat het zichzelf zo onnodig moeilijk had gemaakt. Na 13-11 kwamen de gasten voor het eerst op voorsprong in deze wedstrijd door drie scores op rij te produceren: 13-14. Voor Elko was dit het moment om de wedstrijd om te buigen, alleen dat ging niet zo eenvoudig meer als in het eerste half uur. Hierdoor ontstond er een spannende strijd voor het publiek.

Bij een stand van 17-17 wist Elko opnieuw op voorsprong te komen en bouwde deze uit naar 19-17, alleen dit was nog niet genoeg om Achilles over de knie te leggen. Een aantal spannende slotminuten vonden plaats. Trainer/coach van Tilburg voerde nog twee wissels door om de winkans te vergroten. Bij 19-19 wist Elko opnieuw op voorsprong te komen alleen de gasten kwamen opnieuw langszij. Met nog minder dan 2 minuten speeltijd wisten de Elkoërs de winst alsnog binnen te slepen door een succesvolle doorloopbal: 21-20. Achilles kreeg nog een kans op de gelijkmaker, maar benutte deze niet. De resterende minuut speelde Elko uit waardoor er een moeizame maar strijdlustige overwinning werd geboekt.

Deze overwinning betekent voor Elko dat de koppositie nog steeds gedeeld wordt met TOP (V), dat verrassend won van HKC (He). Zowel Top als Elko hebben beide 10 punten. Oranje Zwart en HKC (He) volgen met beide 8 punten. Volgende week speelt Elko een uitwedstrijd tegen ECKA in Arnhem om 15.30 uur.