Gemeente Hoogeveen zoekt nieuwe wegen voor verduurzaming woningen

Hoogeveen woont SLIM stopt per 1 januari met haar activiteiten. In de winkel en op de website voor duurzaam wonen in Hoogeveen krijgen inwoners advies hoe ze hun huis duurzamer kunnen maken, wat het kost en wat het oplevert.

Hoogeveen woont SLIM is opgericht in 2017 en vanaf de start financieel ondersteund door de gemeente Hoogeveen en de provincie Drenthe. Deze financiële ondersteuning stopt eind dit jaar. Hoogeveen woont SLIM ziet geen mogelijkheden zonder externe financiële ondersteuning verder te gaan en stopt daarom per 1 januari met de activiteiten

In de afgelopen drie jaren zijn ruim 1100 adviezen afgegeven en zijn bij 246 woningen daadwerkelijk isolerende of energiebesparende maatregelen getroffen door uitvoerders van Hoogeveen woont SLIM en andere, vaak lokale uitvoerders.

Wethouder Gert Vos: “Hoogeveen woont SLIM heeft gewerkt als een innovatieve aanpak om huiseigenaren te helpen hun woning te verduurzamen. We zijn op zich enthousiast over de aanpak en de resultaten. Maar helaas kan Hoogeveen woont SLIM volgend jaar nog niet financieel op eigen benen staan, terwijl dat wel is afgesproken. We gaan daarom vanaf 2020 niet meer financieel ondersteunen”. Een subsidie van de Vereniging Nederlandse Gemeenten was al eerder gestopt in 2018.

Isoleren is altijd goed

Wethouder Gert Vos: “De gemeente gaat door met particuliere huiseigenaren te helpen de woning te verduurzamen. We hebben een doel: een CO2-neutrale en duurzame gemeente in 2040 waar het aantrekkelijk wonen is. We horen dat veel inwoners zich afvragen of ze moeten wachten op de plannen van het Rijk en de gemeente over het aardgasloos wonen. Wij adviseren inwoners vooral door te gaan met het isoleren van woningen. Voor alle vragen en advies over het verduurzamen van de woning, kunnen inwoners terecht bij het Drents Energie Loket.”

“Tegelijkertijd gaan wij als gemeente aan de slag met het maken van een plan om alle woningen van het aardgas af te krijgen. Daarvoor is het in ieder geval belangrijk dat woningen goed geïsoleerd zijn. Eind 2021 is het plan van de gemeente klaar over de toekomstige warmtevoorziening per wijk en dorp. Dan is ook duidelijk hoe en wanneer we daar in een aantal wijken en dorpen mee beginnen. Dit plan maken we trouwens niet alleen, maar samen met onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners. Volgend jaar worden hiervoor bijeenkomsten georganiseerd, waarbij inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners worden uitgenodigd mee te denken”, aldus wethouder Vos.

Deel dit bericht!

2 gedachten over “Gemeente Hoogeveen zoekt nieuwe wegen voor verduurzaming woningen

 • 9 oktober 2019 om 20:14
  Permalink

  Fijn hoor dat jullie die plannen maken met jullie inwoners. Je weet wel, die mensen die afgelopen zomer zijn aangeschreven zodat zij zonnepanelen konden gaan plaatsen. De plank goed misgeslagen aangezien ik al enkele jaren zonnepanelen op mijn dak heb…

 • 11 oktober 2019 om 16:01
  Permalink

  Gaat de gemeente ook nog iets doen aan de “versteende” tuinen in Hoogeveen?

  Hoogeveen:
  Gemiddeld is 48,3 procent van de tuinen in Hoogeveen versteend. Daarmee staat Hoogeveen op plek 49 van de 380 Nederlandse gemeenten*.
  *gemeente-indeling 2018

Geef een antwoord