Dorcas Voedselactie – Omdat we om hen geven

Hoogeveen – Van 3 tot en met 10 november 2019 wordt voor de vierentwintigste keer de Dorcas Voedselactie gehouden. Vele vrijwilligers en consumenten in heel Nederland dragen hier een steentje aan bij. Op honderden locaties in Nederland – in supermarkten, kerken en scholen – zamelen duizenden vrijwilligers samen met consumenten producten en geld in voor de allerarmsten in Albanië, Moldavië, Oekraïne en Roemenië.

Dorcas ondersteunt met de voedselpakketten de allerarmsten. Veel van hen leven teruggetrokken en in armoede. Ze staan er vaak alleen voor en komen, vanwege gezondheidsproblemen of ouderdom de deur niet meer uit. De ontvangers van een pakket worden zorgvuldig door lokale partnerorganisaties geselecteerd. Onze partners weten welke mensen hulp nodig hebben.

Een voorbeeld is de 57-jarige Adrian uit Oekraïne. De winter komt er aan en dat is voor hem een zware periode. Hij komt dan nauwelijks de deur uit vanwege kou en sneeuw. Zijn vrouw heeft diabetes en zijn kinderen werken in het buitenland. Hij verloor zijn baan tijdens de crisis. Het is letterlijk kiezen: of brandhout voor de kachel of een zak aardappelen. Met een voedselpakket wordt het leven de komende wintermaanden dragelijker. Het pakket is een bemoediging, een belangrijk steuntje in de rug. We laten hiermee zien dat duizenden mensen in Nederland om mensen zoals Adrian geven.
Het voedselpakket staat niet op zichzelf maar is onderdeel van een breder programma van Dorcas. De organisatie helpt juist ook door in de omgeving van Adrian mensen te zoeken die op hem kunnen letten en praktisch kunnen ondersteunen. Zo ontstaat er een sociaal vangnet en is de ondersteuning van Dorcas op den duur niet meer nodig.

Heel Nederland geeft In Nederland zijn van 3 tot en met 10 november zo’n tienduizend vrijwilligers op de been om de producten in te zamelen. Meer dan zeshonderd supermarkten en vele scholen en kerken verlenen hun medewerking aan de Dorcas Voedselactie. Vrijwilligers delen voedsellijstjes uit aan het winkelend publiek. Hierop staan producten die samen een voedselpakket vormen. Klanten van de supermarkten kopen een extra product en geven deze af aan de vrijwilligers. Daarna wordt alles gesorteerd. Dit gebeurt ook door vrijwilligers. Nadat het pakket met de vrachtwagen op de plaats van bestemming is aangekomen, geeft Dorcas het aan de partnerorganisatie die het vervolgens via een lokale partner bij de juiste mensen brengt.

In Hoogeveen en omstreken wordt op 8 november 2019 de Dorcas Voedselactie gehouden op de volgende locatie(s):
AH de Weide, AH Nije Nering, Jumbo Hoogeveen, Jumbo Zuidwolde, Plus Zuidwolde, Coop Pesse, Spar Noorscheschut, Coop Hollandscheveld, Plus Hollandscheveld, Plus Huisman Elim, Attent Koster te Nieuwlande en diverse kerken. In Alteveer vinden diverse locale acties plaats en worden scholen ook betrokken bij de actie.
Kijk op www.dorcasvoedselactie.nl voor meer informatie en de locaties waar de actie in heel Nederland wordt gehouden.

D

Deel dit bericht!

5 gedachten over “Dorcas Voedselactie – Omdat we om hen geven

 • 26 oktober 2019 om 09:10
  Permalink

  Hier in Nederland zijn er ook kinderen die zonder ontbijt naar school gaan, mensen die bijna niets te eten hebben. Laten we daar eerst maar eens met z’n allen voor gaan zorgen voordat we überhaupt iets in verwegistan gaan doen

  • 26 oktober 2019 om 12:38
   Permalink

   Je hebt een punt Waarheid al is het niet ontbijten van kinderen vaak niet doordat er geen geld is voor een boterham en een kop thee ofzo.
   Eten hoeft niet duur te zijn maar wel prioriteit, er zijn veel ouders die de prioriteit ergens anders leggen!
   In Nederland hoeft niemand honger te lijden, mensen leren omgaan met een beperkt budget is belangrijker dan cadeautjtes geven.

 • 26 oktober 2019 om 12:54
  Permalink

  Ik kan deels wel met je meegaan MMOf7.
  Uiteraard moeten mensen leren roeien met de riemen die ze hebben. Maar er zijn naar mijn mening heus mensen die niet beschikken over riemen met afdoende afmeting. Daarom is het goed dat o.a. de voedselbank voedsel in natura verstrekt zodat de kinderen toch voldoende voedsel krijgen. Uiteraard moeten ouders leren prioriteiten te stellen. Ik kan me van vroeger, begin haren 60 herinneren (ik was destijds hulpje van een melkboer) dat mensen na de aanschaf van een auto minder melk(producten) en brood kochten.

  • 26 oktober 2019 om 15:44
   Permalink

   Is dat nou niet juist wat ik bedoel Gerard?
   Blijkbaar is een auto dan belangrijker dan gezondheid van de kinderen?
   Het hele leven is keuzes maken en om mensen met een lager inkomen dan maar cadeautjes te gaan geven ipv ze te leren leven met wat ze hebben en daarbij de juiste keuzes te maken is in mijn ogen de foute manier van helpen.
   In de jaren 60 kregen wij schoolmelk, misschien dat het goed is om dat te laten terugkeren.
   Of de kinderen een kwartier eerder naar school te laten gaan om daar gezamelijk te ontbijten, tenslotte is ontbijt toch de belangrijkste maaltijd per dag.
   Veel scholen hebben een continue-rooster en wordt er tussen de middag op school gegeten, een goede manier om te controleren of kinderen voldoende eten mee krijgen en ouders daarop aan te spreken.
   Cadeautjes uitdelen zorgt er niet voor dat mensen goed leren omgaan met hun geld!
   En ja ik heb recht van spreken, heb het zelf ook jaren moeten doen met een minimum inkomen en kinderen.

   • 29 oktober 2019 om 19:35
    Permalink

    En wat als die auto nodig is om op het werk te komen (bron van inkomsten)? Het openbaar vervoer is niet altijd een oplossing voor woon/werkverkeer.

    En wie gaat dat ontbijt op school betalen en waarvan?

    Waarheid heeft wel gelijk, laten we eerst zorgen dat wij in Nederland onze zaken goed op orde hebben!

    btw ook ik heb recht van spreken, gewoon omdat ik dat vind.

Geef een antwoord