Cultuurfonds Drenthe steunt 23 projecten voor ruim € 40.000

Hoogeveen – Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe heeft in de derde vergadering van 2019, ruim € 40.000 beschikbaar gesteld voor de ondersteuning van 23 projecten op het gebied van cultuur en natuurbeheer in Drenthe. Deze projecten zijn initiatieven van stichtingen en verenigingen van amateurs en vrijwilligers.

Het Cultuurfonds Drenthe werkt aan de hand van landelijke richtlijnen. Bijdragen worden beschikbaar gesteld voor bijzondere activiteiten van en voor amateurs en vrijwilligers. Voor activiteiten van en voor inwoners van de gemeente Tynaarlo kan het Cultuurfonds Drenthe een bijdrage uit het Jenny Vrieling Fonds beschikbaar stellen.

Dit jaar, op 13 december behandelt het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe nieuwe aanvragen voor een bijdrage. Die kunnen tot 6 weken vóór die datum uitsluitend online (www.cultuurfonds.nl/provinciale-afdelingen/drenthe) worden ingediend.

Aanvragen in het kader van 75 jaar vrijheid in Nederland

Bij de afdeling Drenthe zijn veel aanvragen ingediend in het kader van 75 jaar vrijheid in Nederland. Het bestuur heeft besloten geen bijdragen toe te kennen, omdat er niet voldoende middelen zijn.

Drentse Anjer Prijs inspireert tot meer en beter

Het bestuur doet een oproep om kandidaten voor te dragen voor de Drentse Anjer Prijs 2020.

De prijs bestaat uit een bedrag van € 5.000 en wordt uitgereikt in april 2020. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een instelling of groep die een opvallende impuls geeft aan het Drentse culturele klimaat. Alle vormen van cultuur komen in aanmerking: muziek, dans, toneel, theater, mime, popmuziek, beeldende kunst, architectuur, erfgoed,  literatuur, film, nieuwe media.

Criteria voor aanmeldingen

  • Alleen rechtspersonen zonder winstoogmerk komen in aanmerking voor de prijs. Uit hun statuten moet blijken dat zij werkzaam zijn op het culturele werkterrein.
  • Voor 6 januari 2020 kunnen kandidaten aangemeld worden voor de prijs.
  • Ieder die denkt aan de criteria te voldoen kan zichzelf of een ander aanmelden.
  • De omschrijving en het aanmeldformulier is te vinden op: cultuurfonds.nl/drentse-anjer-prijs

Drie opvallende projecten zijn:

Tentoonstelling Evert Musch 2020

De stichting Museum Thijnhof in Coevorden kan rekenen op een bijdrage van maximaal € 1.500 voor de tentoonstelling Evert Musch 2020. Museum Thijnhof is van plan om evenals in 2019 een schilderijententoonstelling te organiseren rond een overleden bekende Drentse schilder. In 2019 werd de tentoonstelling georganiseerd rond de overleden Drentse schilder Erasmus Bernard von Dülmen Krumpelmann. In 2020 zal de tentoonstelling de werken van Evert Musch tentoonstellen.

De tentoonstelling zal starten eind januari met de opening in Museum Thijnhof te Coevorden en zal eindigen op 28 april 2020. Ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt weer een boek uitgegeven in de serie “Een schilder die naar Drenthe kwam”. Voor de tentoonstelling worden werken getoond die eigendom zijn van het Drents Museum, de familie Musch te Tynaarlo, en diverse grote en kleine kunstverzamelaars met werken van Evert Musch.

Feestelijk slotconcert “Grootmeesters op twee clavecimbels”

De Stichting Klassiek in ’t veen uit Valthe kan rekenen op een bijdrage van maximaal € 500 voor het feestelijk slotconcert “Grootmeesters op twee clavecimbels” op 30 mei 2020 in concertboerderij “Onder de Linden” in Valtermond. Ton Koopman en Tini Mathot spelen op klavecimbel werken van J.J. Bach, A. Soler, W.A. Mozart en D. Buxtehude.

Dichtwedstrijd “Lichtvoetig III”

De Stichting TaalPodium Emmen (STEM) kan rekenen op een bijdrage van maximaal € 450 voor een dichtwedstrijd in het kader van het 3e Nederlands Kampioenschap Light Verse-dichten met als titel “Lichtvoetig III”. Light Verse-dichten bevindt zich op het snijvlak tussen poëzie en cabaret.

Deelname aan de wedstrijd light verse-dichten is mogelijk voor jong en oud zowel in het Nederlands als in de streektaal. De uitslag van deze wedstrijd zal bekend gemaakt worden op zondagmiddag 27 oktober 2019 in Eetcafé Groothuis in Emmen. Van de beste inzendingen zal een bundel worden uitgegeven. Op het programma staat het voordragen van de inzendingen, die zijn geselecteerd door een deskundige jury bestaande uit Ton Peters, Nicolette Leenstra, Jan Veenstra, Rob Boudestein en tweemalig winnaar Machiel Pomp. De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door Roel C. Verburg, zanger/gitarist. De presentatie is in handen van Eddie Zinnemers en Frank van Pamelen.

In de bijlage bij dit persbericht (pdf, 16 kB) staat aangegeven voor welke andere projecten een bijdrage is toegekend door het Cultuurfonds Drenthe.

Deel dit bericht!

Geef een antwoord