Algemeen

Scholieren lezen voor in Hoogeveense verzorgingstehuizen

Hoogeveen – Op 4 oktober is het Nationale Ouderendag. Leerlingen uit de bovenbouw van diverse basisscholen en een aantal vmbo-leerlingen lezen vandaag voor in zeven verzorgingstehuizen in de gemeente Hoogeveen. Ze doen dat op uitnodiging van de bibliotheek. De leerlingen lezen fragmenten voor uit hun eigen lievelingsboek, een gedichtje of bekijken met de bewoners mooie prentenboeken.

 

Voorlezen aan ouderen

Voorlezen kan een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (gemakkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen.

De bibliotheek wil op deze manier laten zien dat voorlezen een prettige en gemakkelijk toe te passen dagbesteding is, die bijdraagt aan de kwaliteit van zorg.

 

Samenwerkingsverband

De eerste vrijdag in oktober is jaarlijks uitgeroepen tot Nationale Ouderendag. In het hele land wordt voorgelezen aan ouderen, op initiatief van de Leescoalitie. Dit is een samenwerkingsverband tussen Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven, de Koninklijke Bibliotheek en de Vereniging Openbare Bibliotheken.

Geef een reactie