Column

Kantlijn: Beleid van Treant is verbijsterend. Ondergang komt steeds dichterbij

In dit artikel op de website van RTV Noord stelt de bestuurlijke top van de Treant zorggroep op een verbijsterende manier de eigen onkunde ten toon. Anders kan ik het niet duiden. Hier wordt vrijwillig gevoelige bedrijfsinformatie gedeeld, waarmee in maat en getal het eigen falen wordt beschreven.

Door Frits Karpers

Die cijfers vertellen ons ook iets over de leugenachtigheid van de bestuurlijke top. 9000 SEH opnames jaarlijks in Refaja en 10.000 in Hoogeveen. Dat is gemiddeld een kleine 25 per dag in Refaja en een dikke 27 per dag in Hoogeveen. Toch werd ons in Hoogeveen op een informatieavond van het kernteam Zorg voor de regio gezegd dat het vaak voorkomt dat er maar 1 spoedgeval op een dag binnenkomt.

Dat valt wat mij betreft onder de noemer bedrieglijk informeren. Op zich niet zo vreemd, ik ben het in de afgelopen zeven jaren meer dan eens tegengekomen. We worden voorgelogen en bedrogen waar we bij staan, ik heb dat meer dan eens geroepen, om vervolgens door anesthesist David Post voor onruststoker en stemmingsmaker te worden uitgemaakt. Maar gelukkig heeft de man (tegenwoordig halftijds CMO) zich zo vaak bluffend via de media uitgelaten dat het niet moeilijk is om zijn geloofwaardigheid op waarde te kunnen schatten.

Maar wat zeggen deze cijfers ons nog meer? Treant heeft al een reusachtige daling in het aantal bevallingen doorgemaakt. Van de bevallingen die in Hoogeveen en Stadskanaal plaatsvonden heeft Treant 81% verloren. Zie daarvoor mijn blog over de 1000e geharmoniseerde baby in Emmen.

En nu meldt de zorggroep dat van de 19.000 SEH-opnames in Stadskanaal en Hoogeveen er naar verwachting 2600 in Emmen kunnen worden “ingeboekt”. Alleen die term al. Het laat zien wat voor de bestuurders een patiënt is; een boekhoudkundig gegeven. Een verlies dus van 16.400 (= 86%) opnames! Opnieuw een enorme aanslag op de inkomsten van Treant. Bronnen binnen de organisatie voorspellen over 2019 een verlies van zeventien miljoen euro, maar kapitein de Folter maakt zich geen zorgen over de toekomst. En dat zou hij wel moeten doen! Een kapitein hoort met zijn zinkende schip mee ten onder te gaan. Of kiest hij voor de rol van de rat die het schip verlaat?

Wat zit er toch in de koffie en de thee die deze bestuurders dagelijks naar binnen krijgen? Volgens mij een levensgevaarlijk goedje dat ernstige hersenschade veroorzaakt.

Geef een reactie

Aankomende evenementen