Algemeen

Indrukwekkende opkomst bij Joods Nieuwjaar

Hoogeveen – De opkomst van op de vooravond van het Joodse Nieuwjaar, was wederom indrukkend. Hoogeveen heeft diverse oude tradities. Een ervan is het blazen op de sjofar, de bijbelse bazuin, tijdens het Joodse Nieuwjaar. Vanaf ongeveer 1755 heeft Hoogeveen een Joodse gemeenschap gehad, groot genoeg om vieringen te houden, en zal die bazuin hebben geklonken. Keer op keer vulden de klanken de ruimte en drongen door tot in de harten van de toehoorders. In de oorlog werd hij tot zwijgen gebracht.

Jaren geleden al weer, is de traditie opgepakt, op de vooravond van het Joodse Nieuwjaar, maar eigenlijk daarmee op het beginpunt zelf, want als het donker wordt, dan begint in de traditie de nieuwe dag. Nu is het een vooruitkijken naar een nieuw begin in zijn algemeenheid, en samen een nieuw begin vieren in het klein. Hier en nu. Een vieren samen met al die mensen die in welke problemen dan ook een doorstart willen maken, niet bij de pakken neerzitten. Een vieren en vooruitzien voor al diegenen die het zelf niet meer kunnen doen, maar ooit bij de Grote Bazuin verzameld zullen worden. Daarmee is het een religie overstijgende gedachte.
uitleg over het blazen op de sjofar, de bijbelse bazuin.

De betekenis van de signalen.  Een langgerekte toon staat voor een signaal om aandacht. Dat vraagt om te luisteren. Want wat is de boodschap? Dan komen er drie tonen achter elkaar. Dat is een gevaarteken. Gevaar kan van alles zijn. Een vijand, ruzie, je eigen binnenkant die je tot verkeerd gedrag aanzet. Wat volgt is een serie van minstens 9 korte tonen achter elkaar. Verbrokkeling. Het kwaad, het gevaar, wordt vernietigd door God. Jij mag opnieuw beginnen. De vierde en laatste toon symboliseert dat nieuwe begin. Alle lucht moet door de blazer uit zijn longen worden geblazen. Een lange, lange, langgerekte toon klinkt, tot de blazer bijna blauw aanloopt. Als hij daarna nieuwe lucht inademt, na de geest gegeven te hebben, krijgt hij nieuwe levensgeest. En het symboliseert het nieuwe begin voor iedereen die meeluistert. foto: Gerwin Streutker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aankomende evenementen