Algemeen

Handtekeningen tegen bezuinigingen sociaal domein

Hoogeveen – Aanstaande donderdagavond om 19.00 uur zal Ruben Kleine de handtekeningen gaan overhandigen die hij met zijn petitie heeft binnengehaald. Deze petitie is Ruben gelijk na het bekend worden van de bezuinigingen in het sociaal domein gestart.

Midden in de vakantieperiode bracht het college naar buiten dat er flink gesneden gaat worden  de financiële kant van het sociaal domein – jeugdzorg, Wmo en de participatiewet .  Vooral de sterke toename van de vraag naar zorg heeft de afgelopen tijd voor forse overschrijdingen gezorgd in het budget van de gemeente. In 2018 is zeven miljoen euro meer uitgegeven dan het Rijk voor dit doel had gegeven.

Het college kiest ervoor om niet alle geld naar het sociaal domein te laten stromen. Wethouder Slomp: ‘We moeten waken voor een afbraak van de voorzieningen. Bedrijven en werkenden willen een omgeving die aansluit bij hun wensen en behoeften. We moeten zorgen voor een goede bereikbaarheid, een aantrekkelijke plaats zijn om te wonen met voldoende aanbod van geschikte arbeidskrachten. Daarom moeten we blijven inzetten op goede infrastructuur, voldoende voorzieningen en goed onderwijs. En dat kost heel veel geld.’ Volgens het college is een aantal voorzieningen, waaronder theater, zwembad en onderwijshuisvesting, aan een upgrade toe. Op donderdag 10 oktober debatteert de gemeenteraad over de programmabegroting.

Wilt u in één oogopslag en op een begrijpelijke manier zien hoe het financiële plaatje voor 2020 eruit ziet? U kunt hier het ‘huishoudboekje’ bekijken.

Brief aan de gemeente

Jonathan roept met onderstaande brief op om het college goed na te denken over de voorgenomen besluiten

Geachte leden van de gemeenteraad,

Binnenkort gaat u beslissingen nemen over een aantal uitgaven van de gemeente aan inwoners die uw hulp en ondersteuning hard nodig hebben.

Omdat ik mij zorgen maak heb ik een petitie opgesteld om een aantal maatregelen te vragen die inwoners beschermen die dat echt nodig hebben. 300 Mensen hebben hem ondertekend. Namens mijzelf en de ondertekenaars verzoek ik u om binnenkort de volgende besluiten te nemen:

 1. Nu het ziekenhuis sluit moeten mensen in en om Hoogeveen verder reizen ook als er spoed geboden is. Zorg dat de regiotaxi 24 uur per dag binnen een half uur beschikbaar is voor ziekenhuisvervoer en verhoog in 2020 het aantal vergoede kilometers, zodat ze genoeg zijn voor de grotere afstand.
 2. Besluit om mensen niet onder het minimum te brengen aan voorzieningen als huishoudelijke hulp, voorzieningen voor school en studiekosten.
 3. Bezuinig niet op de ondersteuning aan mensen met en mensen zonder een beperking die aan het werk willen komen, maar dat niet in hun eentje voor elkaar kunnen krijgen. Waarborg financiële ondersteuning en goede begeleiding.
 4. Verlaag de uitkeringen niet van de mensen die toch niet aan het werk komen.
 5. Zorg dat MEE Drenthe of een soortgelijke organisatie terugkomt. Nu zijn de wachttijden van de sww meer dan drie maanden wegens personeelstekorten en qua zorg telt elke seconde.

Dames en heren, ik hoop dat u, als gekozen vertegenwoordigers van alle inwoners, samen kiest om Hoogeveen een gemeente te laten zijn waar iedereen meetelt en waarin niemand wordt gedwongen om te leven onder een menselijk minimumniveau. Zodat Hoogeveen alleen maar volwaardige burgers heeft die allemaal kunnen meedoen.

Ik dank u voor uw aandacht.

Overigens is het nog mogelijk om de petitie te tekenen

4 gedachten over “Handtekeningen tegen bezuinigingen sociaal domein

 • Geld voor een zwembad is sowieso not done net als voor de Tamboer!
  Het meeste geld wordt uitgegeven aan het Sociaal Domein, de rest van de burgers betalen ook gemeentelijke belastingen dus hebben ook bepaalde rechten op voorzieningen toch?
  Mensen met een minimum inkomen krijgen al kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, mensen die een paar euro daar boven zitten hebben daardoor netto uiteindelijk minder te besteden dan mensen met bijvoorbeeld bijstand.
  En maar klagen, sorry dat helpt niet.

 • Ik sprak donderdag j.l. de (toen nog) bedrijfsleider van het zwembad in het raadhuis. Die gaf aan dat het zwembad gezien de recent gepleegde investeringen nog best een jaartje of 20 mee kan. Wel moeten er nog zaken worden aangepakt t.a.v. veiligheid en hygiëne. Zo zullen de vloeren moeten worden aangepakt zo begreep ik. Ook is er een groot tekort aan zwemwater. Een extra bad is, om aan de vraag te kunnen voldoen, zeer gewenst.

  • Een extra bad zou mooi zijn als het een buitenbad word. Doe er dan ook gelijk een glijbaan bij dan is het er al wat leuker vertoeven voor de kids. Als ze niets doen blijft het verlies draaien!

 • Helemaal geen bad erbij is nog beter, het kost alleen geld en levert niks op!
  Buitenwater is bij Schoonhoven gratis en verder zijn er genoeg zwembaden in de buurt!

Geef een reactie