Echtpaar Wesdorp-Noort 65 jaar getrouwd

Hoogeveen – Zondag 22 september was het 65 jaar geleden dat Pieter Wesdorp en Mathilde Noort in het huwelijk traden. Namens de gemeente Hoogeveen bracht burgermeester Karel Loohuis hun de gelukswensen. En natuurlijk was er een prachtige kaart van de Commissaris van de Koning in Drenthe en ook van het Koningspaar zelf. “Het was 65 jaar geleden aangenaam weer toen we trouwden, beter dan het benauwde weer van vandaag”, aldus Mathilde. 

Pieter is in 1931 geboren in Ellemeet, Zeeland. Hij bezocht de Bewaarschool en de Lagere School aldaar. Na WO II verhuisde hij met zijn ouders naar Leiden, zodat hij daar naar de Ambachtsschool kon gaan. Pieter wilde namelijk voor elektricien leren en die opleiding werd toentertijd in Zeeland niet aangeboden. Pieter raakte bevriend met Simon Noort, een broer van Mathilde. Pieter en Mathilde raakten op die manier ook bevriend en na verloop van tijd verloofden zij zich. Mathilde volgde de in-service opleiding  voor verpleegkundige in het Diaconessen Ziekenhuis in Leiden.

Pieter en Mathilde trouwden op 22 september 1954. Ze waren erg blij dat ze huisvesting vonden bij een echtpaar in Leiden, daar de woningnood  nog zeer groot was. Pieter werkte bij het Dr. Neher Laboratorium (PTT) in Leidschendam. Mathilde was uitgewerkt bij het ziekenhuis, daar gehuwde verpleegsters ontslagen werden. Ze waren blij toen er een flat in Leidschendam beschikbaar kwam, zodat ze dichter bij Pieters werk kwamen te wonen. Mathilde kreeg de kans om de plaatselijke huisarts te assisteren bij bevallingen. Nadien bleef zij dan bij de familie om kraamvrouw en baby bij te staan.

In 1957 werd hun eerste dochter geboren, gevolgd door de tweede dochter in 1962. Pieter werkte voor korte tijd bij Berkel, van de commerciële weegschalen. Nadien werkte hij voor de Radio Sterrenwacht, eerst in Leiden en later in Dwingeloo. Mathilde vond parttime werk in bejaardenhuis Schoorwijck. Oma Wesdorp paste op de jongste dochter, tot zij leerplichtig was. Mathilde werkte later fulltime.

In 1973 werd de Sterrenwacht verplaatst van Leiden naar Dwingeloo. Het gezin verhuisde naar Drenthe. Pieter werkte als radiotechnicus in Dwingeloo, tot hij eind februari 1990 met de VUT ging. Mathilde werkte in Weidesteyn, waar zij betrokken was bij het opzetten van het Dag Hospitaal. In 1991 ging zij ook met pensioen.

Vanzelfsprekend stond de tijd in de familie ook niet stil, inmiddels is deze uitgebreid met 2 schoonzoons, 5 kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen.

 

Deel dit bericht!

Geef een antwoord