Percentage gescheiden inwoners sterkst gestegen in Drenthe

Hilversum/Hoogeveen – Het aandeel gescheiden inwoners in Drenthe steeg in tien jaar tijd met 38,8%. In 2019 is zo’n 9,3% van de Drenten gescheiden. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De verschillen met andere provincies zijn groot. Independer bracht alle cijfers en de verschillen met 10 jaar geleden in kaart. Een van de meest opvallende conclusies op landelijk niveau: in slechts drie gemeenten daalde het aandeel gescheiden inwoners.

Grote provinciale verschillen

Tussen provincies bestaan grote verschillen in het percentage gescheiden inwoners. Waar Drenthe een percentage van 9,3% kent, heeft Flevoland met 10,2% het hoogste aandeel gescheiden inwoners van alle provincies. Overijssel kent het laagste percentage gescheiden inwoners (7,9%).  Opvallend genoeg nam het aandeel gescheiden inwoners het sterkst toe in de noordelijke provincies. In Friesland met 36,4% en in Drenthe met zelfs 38,8%. Een behoorlijk verschil met bijvoorbeeld Noord-Holland, waar de toename van gescheiden inwoners 7,6% bedraagt.

Percentage gescheiden inwoners daalt in slechts 3 gemeenten

In slechts drie gemeenten, Amsterdam, Diemen en Vlieland, daalde het aandeel gescheiden inwoners. In de rest van Nederland nam het percentage toe. De gemeenten De Wolden (+52%), Emmen en Coevorden (beiden +45%) kennen op gemeentelijk niveau de sterkste stijging in Drenthe. Kijk voor een volledig overzicht op deze trendkaarten van Independer.

Guido Rodenburg, expert inkomen en vermogen bij Independer: “Vaak hebben belangrijke gebeurtenissen in je leven ook een flinke financiële impact. Dat geldt voor een huis kopen, met pensioen gaan en ook voor een vervelende gebeurtenis zoals scheiden. We merken dat veel mensen na een scheiding vastlopen in de fiscale regelgeving rondom een hypotheek. Of dat slechts een van de twee de opgebouwde schadevrije jaren voor de autoverzekering mag meenemen, waardoor de andere partner ineens fors meer autopremie betaalt. Er komen veel financiële beslissingen op je af in een periode dat je hoofd daar waarschijnlijk niet naar staat, laat je dus goed informeren.”

Meer informatie over je financiën bij echtscheiding. (Foto: Pixabay)

Deel dit bericht!

Geef een antwoord