Gemeente nog druk met verwijderen nesten Eikenprocessierups

Hoogeveen: De gemeente is op dit moment nog druk bezig met verwijderen van nesten van de eikenprocessierups. Van de resterende bomen met lintjes binnen de bebouwde kom, worden alleen nog nesten verwijderd uit bomen die langs fietspaden en hoofdontsluitingswegen staan.

Wethouder Erik Giethoorn: ‘Doordat de groei van het aantal eikenprocessierupsen dit jaar zo extreem is geweest, is het beschikbare budget fors overschreden. Hierdoor moet de gemeente, gezien de huidige financiële situatie, keuzes maken en afwijken van het vastgestelde beleid.’

Nadat deze werkzaamheden zijn afgerond, worden de lintjes uit de resterende bomen verwijderd zonder dat de nesten eruit worden gehaald. De rupsen hebben zich verpopt tot vlinder en deze zijn inmiddels uitgevlogen. De resterende nesten kunnen na verloop van tijd uit de bomen vallen, waar ze nog wel voor overlast kunnen zorgen wanneer je ermee in contact komt. Het blijft dus oppassen geblazen in de buurt van eiken. De afgelopen jaren werd door de toenemende overlast steeds meer duidelijk dat het niet langer realistisch was om in te zetten op volledige bestrijding van de rups. Daarom heeft de gemeente afgelopen voorjaar ingezet op beheersing op plekken waar veel mensen komen.

Doordat de overlast zich dit jaar niet meer heeft beperkt tot het oosten en het zuiden van Nederland, zijn er ook vragen gesteld in de landelijke en Drentse politiek. Of het rijk en de provincie komend jaar met richtlijnen of middelen over de brug komen is nog de vraag. Het ligt in de verwachting dat het aantal rupsen het komend jaar alweer toe zal nemen. De gemeente volgt alle ontwikkelingen op de voet en probeert met beperkte middelen zo veel mogelijk overlast te beperken.

Deel dit bericht!

Een gedachte over “Gemeente nog druk met verwijderen nesten Eikenprocessierups

Geef een antwoord