Appartementencomplex voor jongvolwassenen met een beperking aan Brederoweg

Hoogeveen – Domesta is aan de Brederoweg in Hoogeveen gestart met de bouw van een wooncomplex voor begeleid wonen. Hier komen 36 appartementen voor jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking.

Voor dit project werken we samen met Stichting Philadelphia Zorg, die op deze woonzorglocatie begeleiding gaat bieden aan de jonge bewoners. De Hoogeveense aannemer HuneBouw voert het project uit. Als de bouw volgens planning verloopt, is het complex eind 2020 klaar voor bewoning.

Kwetsbare doelgroepen
Het project is ontstaan op initiatief van een groep Hoogeveense ouders van kinderen met een licht verstandelijke beperking. Zij waren al een tijdje op zoek naar een goede woonplek voor hun kinderen. Ze hadden een locatie op het oog, maar zelf investeren was geen optie. Daarom klopten ze bij ons aan. We vinden het bijzonder dat dit initiatief vanuit de ouders zelf is gekomen. We staan er om bekend dat wij graag investeren in zorgvastgoed. Niet zonder reden. Het is onze missie om er te zijn voor kwetsbare doelgroepen, zoals deze jongeren. Ook zij moeten een betaalbare plek hebben om prettig en veilig te wonen.

Zelfstandig en toch samen
Het appartementengebouw heeft 2 woonlagen. In de indeling van het gebouw houden we rekening met 3 verschillende niveaus van zorg. Elke bewoner heeft een zelfstandige woonruimte met een eigen keukentje en badkamer. In de 3 grote gemeenschappelijke huiskamers – 2 op de begane grond, 1 op de verdieping – vinden er vanuit de zorg allerlei gezamenlijke activiteiten plaats.

Belangrijke stem
Uniek aan dit project is dat zowel de ouders als de toekomstige bewoners een belangrijke stem hadden in het ontwerp. Samen met hen en architectenbureau DAAD Architecten uit Beilen bespraken we hun wensen. Het ontwerpproces werd zo heel dynamisch en leidde tot een ontwerp waarin iedereen zich kan vinden. Zoals bij toekomstbestendig bouwen past, zal het pand gasloos zijn. Er komen zonnepanelen en een verwarmingssysteem met infraroodpanelen in plaats van radiatoren. Qua energieverbruik komt het gebouw dicht in de buurt van Nul-op-de-Meter.

De bouwlocatie is vlakbij het centrum van Hoogeveen. Het ligt pal naast de winkelstraat. Niet ergens achteraf dus, maar middenin de samenleving. Dat bevordert de vrijheid en zelfstandigheid van de bewoners. Toch wonen ze ook enigszins beschermd. Voor een deel van deze jongeren zijn te veel prikkels van buitenaf niet wenselijk. Daarom is in het ontwerp ook een beschutte binnentuin meegenomen. Alles bij elkaar is het een fijne plek om te wonen. Daar hebben de bewoners recht op. foto: Domesta

Deel dit bericht!

Geef een reactie